A Patriot-beszerzés körüli malőr lehetett Tillerson váratlan bukaresti látogatásának oka

A román külügyminiszter elismerte: amerikai kollégája rákérdezett,miért nem sikerült a szenátus védelmi bizottságának első nekifutásra döntenie az ügyben. Ennek nyomán a testület hétfőn jóváhagyta a tervezetet.
Hirdetés

Rákérdezett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter múlt heti, váratlan bukaresti látogatása során, hogy mi történt a szenátus védelmi bizottságának keddi ülésén, amelyen határozatképtelenség miatt nem sikerült szavazni az amerikai Patriot légvédelmi ütegek beszerzéséről szóló törvénytervezet jóváhagyásáról.

Ezt Teodor Meleşcanu román külügyminiszter ismerte be hétfőn, a védelmi bizottság újabb ülése előtt.

„Rákérdezett, mi volt a helyzet a határozatképességgel múlt héten, én pedig elmondtam, hogy néha előfordul, hogy gondok vannak a határozatképességgel” – mondta a miniszter, hozzátéve: biztosította amerikai partnerét arról, hogy ez semmiképpen sem magáról a beszerzésről szól, a kormányoldalnak ugyanis stabil többsége van a parlamentben, így ezen a héten megszavazzák a beszerzést.

Az ellenzék azzal vádolta meg a kormányoldalt, hogy szenátorai szándékosan maradtak távol bizottság múlt heti ülésétől, mivel ezzel akartak üzenni Washingtonnak: álljon ki a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) korrupcióval meggyanúsított elnöke, Liviu Dragnea mellett.

Rex Tillerson a keddi bizottsági affért követően szerdán este váratlanul érkezett Bukarestbe Ázsiából, a hivatalos közlés szerint semmilyen hivatalos programja nem volt, csupán  Meleşcanu fogadta őt a repülőtéren.

Hirdetés

A védelmi bizottság egyébként hétfőn már probléma nélkül jóváhagyta a tervezetet, amelyről első kamaraként délután már szavazhat is a felsőház.

Sőt Mihai Fifor védelmi miniszter szerint kedden már a képviselőház elé kerülhet a tervezet. Amúgy elmondta: az első üteget 2019-ben szerzik be, és 2020-ra állítják hadrendbe.

Hirdetés