Meteorológiai szempontból átlagos telünk lesz

A hőmérséklet és a csapadék mennyisége sem fog jelentősen eltérni az előző évek átlagától.
Hirdetés

A következő három hónapban a sokéves átlagnak megfelelő hőmérséklet és az átlagosnál több csapadék várható – írja az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) 2017. december – 2018 február közötti időszakra kiadott előrejelzésében.

Decemberben a hőmérsékleti középértékek megfelelnek a sokévi átlagnak (-0,8 Celsius-fok), ennél valamivel alacsonyabbak lehetnek az ország középső és északkeleti régiójában, ahol a csapadék mennyisége is várhatóan meghaladja a sokévi átlagot (44,8 liter/négyzetméter), Máramarosban 92, Bánságban és Körös-vidéken 70 liter is hullhat.

Januárban a hőmérsékleti középértékek megfelelnek a sokévi átlagnak (-2,1 Celsius-fok). Ennél valamivel alacsonyabbak lehetnek az ország középső és északkeleti régiójában (-7 Celsius-fok). A csapadék sokévi átlagmennyisége 33,6 liter/négyzetméter, ehhez képest Máramarosban 74, a Bánságban és a Körösök vidékén 54 literre lehet számítani.

A naptári tél utolsó hónapjában a hőmérsékleti középértékek megfelelnek a sokévi átlagnak (-1 Celsius-fok), ennél 1-2 fokkal lehet hidegebb Erdély területén. A csapadék sokévi átlagmennyisége 31,6 liter/négyzetméter, ennél valamivel több hull Erdélyben, Máramarosban 57, a Bánságban és a Körösök vidékén 50 literr hullhat.

Hirdetés

A prognózisokat a readingi (Anglia) középtávú előjelzési központ állítja össze, magvalósulási arányuk 60 százalék. 

 

Hirdetés