Az agrárminiszter nem érti, miért drágultak az élelmiszerek

Hátha a tyúk, a disznó és a tehén érti. Vagy legalább a bárány, Daea miniszter kedvenc állata.
Hirdetés
Petre Daea azt nyilatkozta szombaton Nagyszebenben, hogy az élelmiszerek indokolatlanul drágultak, de a minisztériumnak nincs hatáskörébe, hogy olcsóbbá tegye ezeket. A miniszter a Versenytanácstól vár magyarázatot arra, hogy miért drágult meg a tojás, a hús, a tejtermékek és egyéb élelmiszerek. 
 
„A disznóhús ára a termelőnél csökkent, a piacon nőtt. Vannak néha dolgok, amiket én nem tudok megindokolni, ezért a Versenytanácshoz fordultam, hogy adjanak ők magyarázatot a jelenségre. Nekünk nincsenek eszközeink arra, hogy belenyúljunk a piacba, és megszabjuk valamely termék árát (…), elemezze ki a helyzetet a Versenytanács, és adjon magyarázatot arra, ami történik” – mondta Daea. 
 
A miniszter szerint az élelmiszerek drágulásának nincsenek objektív okai. 
 
„Elmentünk a termelőhöz is, és elmentünk az üzletbe is. (…) Mi nem találtunk objektív tényezőket, amelyek ezeket az árakat indokolnák, úgyhogy a Versenytanácshoz fordultunk, hogy végezzenek ők is egy elemzést, mert ez az ők hatáskörük” – tette hozzá Daea.  
 
A szaktárca vezetője a Szeben megyei sajtkészítőktől átvette a dokumentációt, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a szebeni sós túró (telemea) európai oltalom alatt álló földrajzi árujelzést kapjon. Daea szétnézett a piacon, ahol gyapjú zoknit vásárolt, telemeát kóstolt, és megállt az előtt a bevásárlóközpontnál is, ahol a Válaszd a birkát! kampány folyik.
 
Reméljük, a Versenytanács vagy Daea miniszter úr kollégái a kormányban felvilágosítják, hogy ha adóemeléssel drágítják az üzemanyagot (amely nélkülözhetetlen az élelmiszerek feldolgozásához és kész termék célbajuttatásához is), és állami fizetésemeléssel bátorítják a fogyasztást, akkor a fogyasztói árak óhatatlanul nőnek. Nem véletlenül emelte az inflációs előrejelzését a jegybank az idei 1,9%-ról 2,7%-ra.

Hirdetés