Zöld fényt kaptak a vörös tüntetések

A PSD kiáll a büntetőügyes elnök, Liviu Dragnea mellett. Persze nem nyíltan. Sumákolva, ahogy szokott.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának pénteki, Herkulesfürdőn megszervezett gyűlésén többek között megszületett a döntés: hivatalosan nem szerveznek Bukarestben szimpátiatüntetést a nagyfőnök, Liviu Dragnea vagy a kormány mellett.

A megyei fiókszervezetek viszont akkor szerveznek tüntetést, amikor nekik jól esik, de figyelem: a megmozdulások témája „Románia” kell legyen. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy nem fognak nyíltan a Tel Drum-ügyben érintett és megvádolt pártelnök mellett tüntetni. Csak úgy szőrmentén.

Amint arról beszámoltunk, Liviu Dragnea csütörtök este kijelentette: ezúttal nem fogja ellenezni a tüntetéseket, csak éppen meg kell egyezni, miről is szóljanak konkrétan.

Az üggyel kapcsolatban a PSD főtitkárhelyettese, Codrin Ștefănescu ezt írta Facebook-oldalán: „A lengyel és magyar kormánypártok képesek voltak százezres tömegfelvonulásokat szervezni az országukért, vagyis nem csak a pártjukért. A PSD, amely európai szinten hatalmas választási győzelmet aratott, pont a PSD ne lenne erre képes?”

Ugyanaz a Codrin Ștefănescu azt nyilatkozta az egyik tévécsatornán, hogy a tervezett tüntetések lényegében a párhuzamos állam által elkövetett visszaélésekre akarják felhívni a figyelmet, mert Romániában szerinte szörnyű dolgok történnek a párhuzamos állam irányítása alatt.

Hirdetés

A PSD végrehajtó bizottsága amúgy egyöntetűen elfogadott egy határozatot, melyben egyrészt az áll, hogy a szociáldemokraták a tavalyi választási kampányban meghirdetett összes vállalást teljesítette.

Másrészt a szövegben ismételten feltűnik a „párhuzamos és törvénytelen állam” kifejezés. Ez „ az állam megpróbálja átvenni a hatalmat”, és közhasznú forrásokat használ céljai elérése érdekében. Ugyanakkor említésre kerül Klaus Iohannis államelnök tartózkodása az ügyben, sőt, egyenesen a bűnrészessége. 

A büntetőügyes Liviu Dragnea reagált Klaus Iohannis személyére vonatkozó kritikáira is, miszerint egy bűnvádi eljárás alatt álló személynek nincs mit keresnie az ország vezetésében: „Nem mondott semmi újat. Lehet, hogy csak olyan személyek vehetnek részt az állam vezetésében, akik hamis úton szereztek maguknak néhány házat.”

Hirdetés