nem vicc
Jean St'Ay
2017. november 17. péntek, 13:00
Legalábbis erre a következtetésre jutottak a brit tudósok. Jaj nekünk!

Az a helyzet, hogy az unokáikat édességgel és jó zsíros ételekkel „tömő” nagyszülők veszélyeztetik a gyermekek egészségét, sőt, idővel akár rákot is „okozhatnak”.

Mi van, kérdezheti akárki. Nos, ez van. A Glasgow-i Egyetem egy kutatócsoportja 18 ország 56 vonatkozó tanulmányának adatait vizsgálta meg, és ezek alapján jutott a döbbenetes következtetésre.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ha a nagyszülők dohányoznak is, akkor a gyermekeknek végképp annyi, mert a házban terjengő füst később tüdőrákot okozhat.

Dr. Stephanie Chambers, a kutatócsoport vezetője szerint azonban mindenki lenyugodhat, legalábbis ami a szándékosság gyanúját illeti, ugyanis a nagyszülők gyakorlatilag akaratukon kívül betegítik meg unokáikat.

A kutatók korábban főleg a szülők hasonló káros hatásait vizsgálták a gyermekeikre nézve, ezért a nagyszülők eddig elkerülték a „felelősségre vonást”. De most már muszáj erről is beszélni, hiszen a nyugati világban a nagyfokú munkavállalás miatt a gyermekek egyre több időt töltenek a nagyszüleikkel, akik persze tolják beléjük az édességeket meg a zsírbő kajákat, és az is előfordul, hogy rágyújtanak a pipára. Persze csupa jóindulatból jönnek a sütihegyek: a nagyszülők így jutalmazzák a jó unokákat, vagy így fejezik ki irántuk való szeretetüket. Olyan helyzet is előfordul viszont, hogy a gyerekkorában szegénységben élő, esetleg éhező nagyszülők túletetéssel kompenzálnak.

Hála Istennek, a kutatás során nem találtak semmiféle összefüggést az unokák egészsége és a nagyszülők esetleges alkoholfogyasztása között. Sőt, kiderült, hogy a nagyszülők támogatják a gyerkőcök mozgását!

Egy dolgot azonban nem vizsgáltak a derék tudósok: mekkora a nagyszülőkkel eltöltött idő lelki hozadéka. Pedig nem ártott volna ezt is lemérni, ha már mérleget készítenek.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24073
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.