incsendiár!
csubakka
2017. november 16. csütörtök, 16:01
Azt nem tudjuk, de megpróbáltuk elképzelni. Vigyázat, pamfletveszély!

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter nem Pearl Harbor felé, a Csendes óceán fölött, hanem nyugati irányba tért haza az Egyesült Államokba, szerda este pedig leszállt Bukarestben. Tillersonnak nem volt semmilyen hivatalos programja, csak aludni állt meg Romániában. Mondjuk az amerikai külügyminiszteri repülőgépen egészen biztosan kiválóan lehet aludni, úgyhogy már a hír hallatán sejtettük, hogy mégis csak lesz valami kis programocska. Nem tévedtünk, Rex Tillersont a reptéren várta Hans Klemm amerikai nagykövet, majd fogadta román kollégája, Teodor Meleşcanu és egy kicsit eldiskuráltak a hivatalos szalonban. A Főtér egyik titkos kémműholdja lehallgatta a beszélgetést, ennek átiratát közöljük most:

 

- Külügyminiszter úr, örömmel üdvözlöm Romániában! Megtiszteltetés, hogy én szoríthatom meg először a kezét!
- Hello, Klemm, hávárjú, fuck, de hideg van itt a románoknál!
- Hát, külügyminiszter úr, igen, ez nem Texas… De ne fagyoskodjunk itt, a románok ragaszkodtak hozzá, hogy mégis csak kapjon egy kis fogadtatást, akkor is, ha Ön nem hivatalos ügyben van most itt.
- Ó, shit, hullafáradt vagyok, semmire nem vágyom, csak egy dupla whiskyre meg egy kis tévézésre, ezek a vágottszeműek kifárasztottak. Mondja csak, Klemm, ezeknél vajon van ESPN a kábelen, a szállodában? Van itt kábel, egyáltalán?
- Eurosportot szoktak nézni, tudja, a soccer, höhhöö… De ha nincs, szólunk a fiúknak a Pentagonban, belövik Önnek a szállodaszobába egy katonai műholdról az adást, egyenesen a tévébe, kódolt csatornán.
- Ja... Na de lássuk ezeket… Ki is fogad? Meleşcanu? Menjünk, Klemmem, legyünk túl rajta. Remélem, nem gyújt rá a büdös bagójára, amíg én ott vagyok.

- Óó, mistăr secreteri of steit, mekkora plejăr, hogy ismét találkozunk. Nem tudom, emlékszik-e, a múltkoriban egy kicsit csitcsetteltünk… Isten hozta Romániában!
- Mr. Meleshcanoo, nájsz tu szí jú ögen, plezsör, persze, meg minden, csak arra kérném, hogy lépjünk már be valahova, ez a jeges szél… Tudja, Dél-Kelet-Ázsia után kicsit kellemetlen.
- Természetesen, misztăr secreteri, előkészítettük a hivatalos szalont, tudja, mi is itt szoktunk nyilatkozni, ha elutazunk vagy hazaérkezünk. Erre tessék.

- Nos, kedves mistăr secreteri, jól utazott? Egy ilyen szép nagy kormánygépen azért kényelmesen repül az ember. Tudja, nekünk nincsenek külön gépeink, a Tarommal repülünk, hehe… ott nyomul az egész küldöttség az első osztályon.
- Hát ja, well, a Jú Esz of Éj az ilyesmit nem bízza a véletlenre. Apropó, repülőgép, hogy szuperálnak az F-16-osok? Megy a röpdösés?
- Nagyon fájinok! A védelmi miniszter, tudja, ez a Fifor, mondta is a minap a kormányülésen, hogy a srácok hogy imádják az új gépeket, amióta megjöttek, tiszta Top Gun van. Az egyik pilóta gyerekét úgy is hívják: Tom Cruise, ööö, Tomcruiz Moldovan... na szóval igen, nagyszerűek, nem is lehet a régi MiG-ekkel egy lapon emlegetni, arról nem is beszélve, hogy ezek addig maradnak odafenn, amíg kell, a MiG-ekkel ellentétben, ha érti, mire gondolok, hehe...
- Well, hát, még kaphatnak belőlük vagy negyvenet, de nyugodtan lehet most már közvetlenül tőlünk venni, nem kell a portugálokat nyaggatni. Hallom, hogy az idei gazdasági növekedés egészen káprázatos, úgyhogy telik majd gépre. Nyolc százalék?? Biztos jól mondta ez a… hogy is híják, Tudosy? Hű, miszter miniszter, igaz, hogy… hááát, nem nagyon szokott szomjas lenni ez a Tudosy?
- Áá, ior egselensi, nem iszik, dehogy, szinte egyáltalán, illetve hát annál biztosan nem többet, mint amennyit nálunk szoktak az emberek. Most mi az a reggeli két deci, meg ebéd után az a palack murfátlár, este pár sör, ez simán belefér. Meg hát ez különben is semmi, látta volna Böszit, heheee… na de úriemberek vagyunk, ne pletykáljunk.
- Yeah, uhmm… Na és a rakéták? Deveselun, Kogălniceanun minden rendben? Hallom, hogy Patriotokat is vásárolnak tőlünk.
- Oh, persze, minden a legnagyobb rendben, milyen gond lehetne? A román vendégfogadó nemzet, az étel finom, a román lányok káprázatosak, biztosíthatom, hogy az Önök katonái imádják nálunk, a rakétákra csupa elégedett, boldog katona vigyáz!
- Helyes. Tudja, ugye, hogy ha a törökök tovább szarakodnak, elhozzuk az összes cuccot, és Romániába telepítünk egy csomó bázist meg nukleáris rakétát. Azoknak kell majd az infrastruktúra, de persze küldjük a Bechtelt.

 


 

- Természetesen! Velük minden sínen lesz, ismerik az országunkat, tudják, mennyi a… ööö… szóval hogy százalékban mennyit is kell… tudja, a kormánypártoknak vissza… szóval mondta is a múltkor Dragnea úr…
- Ó igen, az a pincér kinézetű fazon, vagy tényleg pincér is volt? Árulja már el, tudja, president Trump asztalához ment oda a beiktatási party-n. Meg volt vele az a másik fickó, az a lenyalt hajú…
- Grindeanu úrra gondol az egszcelenciás úr, nos, ő már nem…
- Na de mi is van ezzel a Dragonnal, vagy hogy hívják…
- Dragnea úr, hááát, őt most nagyon kemény és nemtelen támadások érik, tudja, és ha már említette Trump elnök urat, nos, Dragnea elnök urat is ugyanúgy folyamatosan támadják, főleg ez a Kövesi nevű nőszemély az ügyészeivel…
- Kövesi, khmm, ebbe nem szólhatok bele. Nézze, itt csak magunkban vagyunk, megsúgom Önnek, hogy ebbe még én se szólhatok bele! Igen, úgy van, hogy az amerikai külügy veszi a szárnyai alá ezeket a kulcsembereket, de értse meg, Kövesi olyan emberek védelmét élvezi, akikre nekem nincs befolyásom. Ezek olyan ügyekkel foglalkoznak, mint Roswell vagy Trump elnök agyhullámai, szóval én nem tudom, mit mondjak, az biztos, hogy ez a Dragon úr nehéz helyzetben van… Na de mister miniszter, elszaladt az idő, én ma reggel még Mianmarban ébredtem, most már visszavonulnék.
- Természetesen, mistăr secreteri, köszönöm, hogy leülhettünk pár percre.
- Mondja csak, excellency, Önöknél megy az ESPN a kábelen? Tudja, én követem a Longhorn menetelését, és hát…
- Ohh, azt hiszem, nem, de megoldjuk, természetesen szólunk a kábelszolgáltatónak, hogy csak ma este, csak az ön szobájában legyen elérhető ez az izgalmas sportcsatorna.
- Megtisztelő.. Nos hát, mister miniszter Meleshcanoo, a legjobbakat! Hé Klemm, figyeljen csak, szerezzen nekem egy double cheeseburgert french fries-zal, vagy hogy is mondják itt, ezek az európaiak, Royal with cheese...

(fotók: US Embassy Bucharest)

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24056
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.