Corlățean: Románia túl konformista Brüsszellel szemben

A volt román külügyminiszter szerint az országnak mindenkivel együtt kell működnie, akivel közösek az érdekei, a visegrádiakkal is.
Hirdetés

Romániának mindenkivel együtt kell működnie az EU tagállamai közül, akikkel hasonlóak az érdekei – jelentette ki csütörtökön Titus Corlățean volt külügyminiszter.

A PSD szenátora a francia RFI rádió román szerkesztőségének nyilatkozott, arra a kérdésre válaszolva, hogy Bukarestnek Európa nagyhatalmaival vagy a visegrádi országokkal kellene egy asztalnál ülnie.

Corlățean válasza szerint Románia sokszor abban az illúzióban ringatja magát, hogy a nagy európai államokkal ül egy asztalnál. „Bukarest túlságosan konformista a Brüsszellel fenntartott viszonyban – mondta. – A különböző európai témákat nem szűri meg sajátos érdekein keresztül, amelyek nem mindig kell egyezzenek Brüsszel, Berlin vagy Párizs érdekeivel.”

Szerinte Bukarestnek meg kell tanulnia időnként, hogy nemet is mondjon Brüsszelnek, ha érdekei úgy követelik. Úgy vélte, „gerinces, méltóságos és komoly” érveléssel ki lehet vívni a partnerek tiszteletét. Rámutatott: Romániának nem kell frontálisan ütköznie az európai nagyhatalmakkal, de jogában áll sajátos érdekei mellett érvelni, ugyanis tagállamként áldozatokat hozott, így külföldi katonai missziókban vesz részt, illetve biztosítja az EU és a NATO keleti határvonalát.

Corlățean szerint az EU bizonyos álláspontjaival elégedetlen közép-európai országokat megbélyegzi Brüsszel és néhány európai nagyhatalom. Felhívta a figyelmet, hogy azok, akik Románia és a visegrádi országok közötti valamilyen együttműködési forma ellen szólnak, valójában politikai érdekeket rejtegetnek.

Hirdetés

„Miért ne dolgozzunk együtt azokkal, akiknek hasonlóak az érdekei Romániáéival, miért ne támogassuk kölcsönösen sajátos érdekeinket, miért szenvedjünk továbbra is gazdasági hátrányt azáltal, hogy a román-magyar határ továbbra is a schengeni övezet határa (…)? Eljött az ideje, hogy határozottabban vessük fel ezeket a témákat” – mondta Corlățean.

Teodor Meleșcanu jelenlegi külügyminiszter november elején jelentette ki ugyanennek a rádiónak egy interjúban, hogy Románia nem fog a visegrádi négyekhez csatlakozni. Ugyanakkor azt is elmondta, Románia érdekelt a különböző országokkal adott témáról folytatott konzultációk kialakításában.

 

Hirdetés