A buzăuiaknak tilos szotyizni az utcán

„Muszáj civilizálnunk ezt a várost, akár erővel is” – mondta a polgármester.
Hirdetés
Együttélési szabályzatot szavazott meg csütörtökön a buzăui önkormányzat: ennek értelmében tilos az utcán, parkokban és a tömbházak előtt szotyizni, köpködni, látható módon ruhát szárítani az erkélyen, szőnyeget porolni a tömbházak előtt.
„Muszáj civilizálnunk ezt a várost, akár erővel is, ha nincs más mód. Nem engedhető meg, hogy köpködjünk az utcán, hogy szotyizzunk vagy szétdobáljuk a szemetet”
– mondta Constantin Toma polgármester, a rendelet kezdeményezője.
 
Az együttélési szabályzat szeptemberben került nyilvánosságra, mostanig volt közvitán, és állítólag több személy és lakótársulás ellenkezését váltotta ki. Bár érkeztek módosítási javaslatok, a tanácsülés napirendjére az eredeti formájában került a tervezet. Az önkormányzati ülésen a liberálisok ki akarták venni a javaslatból a szőnyegrázást és a ruhák látható módon történő szárítását tiltó részt, a PSD-ALDE-s többség viszont leszavazta ezt a szabadelvű kezdeményezést.
 
Néhány lazítás azonban bekerült a civilizatorikus szabályzatba:
  • csak azokon az erkélyeken tilos ruhát látható módon szárítani, amelyek az utcára néznek, a tömbházak hátsó részén lévő erkélyen zavartalnul száradhatnak ezután is a buzăuiak mosott ruhái;
  • óriási vitát váltott ki a szőnyegporolás is a tanácsülésen, amely végül a tiltott tevékenységek között maradt, de nem fognak már az első vétségnél bírságot kiszabni a renitensen takarító városlakókra.
Az első, megbocsátó figyelmeztetés után viszont már jönnek az 500 és ezer lej közé eső bírságok, amelyeket a helyi rendőrök de a csendőrök is kiszabhatnak.

Hirdetés