Shakespeare így még nem járt Kolozsváron

A közel 450 éves szonettek kortárs improvizatív zenével, dzsesszel, absztrakt hip-hoppal együtt szólalnak meg. Idegenvezető: Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító.
Hirdetés
A WH formáció a mai zene világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. Márkos Albert csellista / zeneszerző kezdeményezésére alakult, tagjai a magyar zeneiélet népszerű szereplői: Sena Dagadu (akit az Irie Maffiából is ismerhetünk), Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor. A megnevezés egy monogramot takar: 
Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H.-nak ajánlotta, kinek kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi. 
Ami biztos, hogy a versekből izgalmas és friss zenei feldolgozások születtek, ezúttal Nádasdy Ádám vendégszereplésével, aki több Shakespeare-darab fordítójaként szakértő idegenvezetéssel gazdagítja a koncertélményt. 
 
A koncerteken keveredik a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, a modern jazz, az absztrakt hip-hop, a spoken word és a különböző zenetörténeti utalások, a reneszánsz emberének íródott szókimondó, sokszor szexualitással áthatott szövegeken pedig a jelek szerint nem fogott az eltelt közel 450 év.
 
Helyszín: Kolozsvári Állami Magyar Színház
Időpont: 2017. november 15.

 

Hirdetés