Lesz-e néhány héten belül törvény a vásárhelyi katolikus iskoláról?

Az RMDSZ törvénytervezetet nyújtott be a tanintézmény újraalapításáról. Kérdéses, hogy a parlament rábólint-e.
Hirdetés

Akár már a jövő tanév elején létezhet és működhet a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium, persze csak ha valóban törvény lesz abból a tervezetből, amelyet szerdán nyújtott be a képviselőházban az RMDSZ.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az alsóház oktatásügyi bizottságának alelnöke szerint a törvénytervezet rendezné az iskola jogi státuszát, biztosítaná az állami finanszírozását és előírná, hogy a tanintézmény a vásárhelyi városi iskolahálózat része legyen. Azt is lehetővé tenné a jogszabály, hogy az újraalapított tanintézményhez visszakerüljenek a jelenleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceumba áthelyezett osztályok is.

Csakhogy a törvénytervezetet még a téli parlamenti szünidő előtt el kell fogadtatni mindkét házban, mivel az iskolahálózatokat rendszerint februárban hagyják jóvá a szeptemberben kezdődő új tanévre, így tehát februárig a törvényt az államfőnek is ki kell hirdetnie és érvénybe is kell lépnie. Ezért az RMDSZ kérni fogja, hogy a törvényhozás sürgősségi eljárással tárgyalja a tervezetet.

A parlament egyébként az utóbbi hónapokban-hetekben nem nagyon vevő a magyar témájú kezdeményezésekre, legutóbb a március 15. hivatalos ünnepnappá nyilvánítását utasította el a szenátus, korában az anyanyelvhasználati küszöb 20-ról tíz százalékra csökkentése bukott el.

A marosvásárhelyi római katolikus iskola egy rettentően bonyolult ügy, a tanintézményt egy bírósági határozat nyomán felszámolták, szeptembertől az osztályait átvette a Bolyai Farkas líceum.

Hirdetés

Korábban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, hogy olyan megoldást keresnek az iskola újraalapítására, amely nem teszi lehetővé, hogy egy esetleges közigazgatási per elindításával késleltetni lehessen a folyamatot. Szeptember végén Liviu Dragnea, a PSD elnöke szintén úgy nyilatkozott: kormányhatározattal vagy törvénnyel hozzák létre újra a tanévkezdés előtt megszüntetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot.

A magyar kormány szeptember közepén bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) történő csatlakozása ellen. Azt követően azonban, hogy Liviu Dragnea egy telefonbeszélgetés során ígéretet tett Orbán Viktornak arra, hogy a következő tanévtől újraindul az iskola, Magyarország vállalta a román OECD-tagság támogatását.

Hirdetés