Kihallgatta a DNA Liviu Dragneát

Milyen meglepő: egy korrupciós ügyben.
Hirdetés

Kihallgatásra az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) székházába érkezett hétfőn Liviu Dragnea, a képviselőház és a Szociáldemokrata Pár (PSD) elnöke.

A politikust egy korrupciós ügy miatt hívták be a DNA-hoz, meg nem erősített hírek szerint gyanúsítottként. A DNA székháza előtt mintegy 40-50 híve tapssal fogadta Dragneát. A támogatók között a PSD több vezetője is ott volt. Dragnea mintegy fél órát töltött benn, és sem megérkezésekor, sem távozásakor nem nyilatkozott a jelen levő újságíróknak.

Igazságügyi források szerint Dragneát a Tel Drum vállalattal kapcsolatos ügyben hívták be. A Digi 24 értesülései szerint Dragneát bűnszervezet létrehozásával, hivatali visszaéléssel és uniós forrásokkal való visszaéléssel gyanúsítják.

Ezt később a DNA közleménye is megerősítette.

A Tel Drum nevű aszfaltozási vállalat 2001-ig a Teleorman Megyei Tanács tulajdonában állt (bár nem kapott az önkormányzattól megbízásokat, csak miután privatizálták), és Dragnea volt osztálytársa Marian Fiscuci vásárolta meg. Dragnea 2000-2012 között a megyei tanács elnöke volt, és ő volt az, aki kezdeményezte a Tel Drum privatizációját.

A gyanú szerint ugyanakkor a háttérből valójában ő irányította a vállalatot.

Hirdetés

A Rise Project tényfeltáró portál szerintDragnea állítólag hazai és európai közpénzt csatornázott törvénytelen módon a Tel Drum útépítő vállalatnak. A belügyi titkosszolgálatnak tulajdonított dokumentum Liviu Dragneát úgy említi, mint a Tel Drum Rt. főrészvényesét.

A Rise Project szerint a Tel Drum vállalatot Liviu Dragnea csalás útján vette át az államtól, majd több mint egy évtizeden keresztül nem törvényes közbeszerzési eljárások révén megszerezte a Teleorman megyei közutak aszfaltozására vonatkozó megbízásokat.

Az ügyészség azt is vizsgálja, hogyan került a Tel Drum korábbi sretéshizlaldája Dragnea fia, Valentin Ștefan Dragnea kezére, aki a Romcip Rt. – későbbi Ferma Salcia Rt. – részvényeinek 90 százalékát kapja meg.

Hirdetés