Dragnea lemondását követeli az ellenzék, de ő nem gondolt ilyesmire

A bűnvádi eljárásnak az a célja, hogy szétverje a koalíciót és megbuktassa a kormányt – mondja.
Hirdetés

Nem gondolt arra, hogy lemondjon a képviselőház elnöki tisztségéről – jelentette ki újságíri kérdésre válaszolva Liviu Dragnea, akinek hétfőn hozta tudomására a korrupcióellenes ügyészség, hogy újabb ügyben gyanúsítja több bűncselekmény elkövetésével.

Dragnea leszögezte: határozottan elutasít minden vádat, soha nem állt semmiféle kapcsolatban  Tel Drum nevű céggel, ahogy a DNA állítja. Az újabb eljárásnak szintén politikai tétje van – tette hozzá. Mint mondta, a koalíciós partner ALDE (és a szenátus) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu sem kérte tőle, hogy mondjon le tisztségéről.

A PNL és az USR is kérte hétfőn az újabb bűnvádi ügyben meggyanúsított Liviu Dragnea lemondását a képviselőház elnöki tisztségéről.

Dan Barna USR-elnök szerint Dragneának a peres ügyeivel kell foglalkoznia, ezért kel kell mondania a házelnöki tisztségről.

„Képzeljék el, hogy hol tartana ma Románia, ha az utolsó egy évben a kormány és a parlament nem az igazságszolgáltatás elleni harccal, hanem az ország ügyeivel lett volna elfoglalva. Az USR álláspontja szerint ezt az állapotot meg kell szüntetni. (…) Lehetetlen, hogy a kormány és a parlament évekig úgy viselkedjék, mint Liviu Dragnea és más gyanúsítottak ügyvédi irodája” – jelentette ki Barna egy sajtóértekezleten.

Hirdetés

Azt mondta: az USR múlt heti kezdeményezése, amellyel úgy módosítanák az alkotmányt, hogy azok, akiknek gondjuk van az igazságszolgáltatással ne foglalhassanak el köztisztséget, egyik módját jelentené a politikai osztály valós reformjának.

Ludovic Orban PNL-elnök szintén Dragnea lemondását sürgette, de különösebb illúziói nincsenek ezzel kapcsolatban, mivel, mint mondta: „sajnos Dragnea és a PSD nem értik meg, hogy egy jogállamban, egy demokráciában a hozzá hasonló egyéneknek egy lépéssel hátrább kellene lépniük a politikából”, miután a DNA eljárást indított ellenük.

Orban azt sem tartja normálisnak, hogy Dragnea testőrökkel érkezett hétfőn a DNA-hoz, és hogy különböző csoportok nyomást próbálnak gyakorolni az ügyészségre.

Tăriceanu: az igazi cél a jelenlegi kormánykoalíció megbuktatása
A jogerős bírósági döntés megszületéséig ártatlan mindenki, aki ellen bűnvádi eljárás folyik – hangsúlyozta Călin Popescu Tăriceanu. Az utóbbi időben sok jel utal arra, hogy a cél a jelenlegi kormány, kormánykoalíció megbuktatása különféle eszközökkel.

Hirdetés