Őrizetbe vette a DNA a közlekedési minisztérium egyik államtitkárát

Ninel Cercelt zsarolással vádolják.
Hirdetés

Péntek este előállította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a közlekedési minisztérium egyik államtitkárát, akit zsarolással vádolnak. Az ügyészek szerint Cercel Ninel megpróbálta meneszteni a brassói vasúti áruszállítási központ (CZM) menedzserét, amiért nem volt hajlandó aláírni egy szerződést.

A DNA ügyirata összefüggésben áll egy október végi tűzesettel, amikor is egy tehervonat ammónium-nitrátot szállító vagonja kigyulladt a Prahova megyei Breazán. A vagon az Azo Mures veszélyesnek minősülő teheráruját szállította.

Az államtitkár november elsején, funkciójával visszaélve közvetlenül és közvetett módon is nyomást gyakorolt a CZM brassói menedzserére, hogy kössön szerződést – az állami vasúttársaság kárára – egy magánfuvarozó céggel az AZO Mures Rt. veszélyes anyagainak szállítására. Miután az igazgató megtagadta ezt, az államtitkár felszólította, hogy mondjon le, ellenkező esetben kirúgatja. November 3-án fenyegetéseit be is váltotta: ellenőröket küldött a brassói áruszállítási központhoz, majd október 6-án Bukarestbe hívatták egy ellene indított vizsgálat eredményeképpen.

A DNA 24 órára őrizetbe vette az államtitkárt és kérte a 30 napos előzetes letartóztatását.

 

Hirdetés