Igazság, ügy
béel
2017. november 8. szerda, 13:27
Úgyhogy a teljes elutasításukat kéri.

A korrupcióellenes ügyészek szerint teljes egészében el kellene utasítani az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet, ugyanis nem konzultáltak ennek kapcsán a bírákkal, így a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) negatívan kellene véleményeznie a tervezetet.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztál (DNA) szerdán közzétett közleménye szerint a CSM kérésére fogalmazták meg véleményüket a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó, az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó és a CSM-vel kapcsolatos törvényt módosító tervezetekről. A korrupcióellenes ügyészek úgy vélik, teljes egészében el kellene utasítani a tervezeteket, a teljes törvénycsomagot negatívan kellene véleményezniük a hatóságoknak, ugyanis nem konzultáltak a bírákkal, nem készítettek hatástanulmányt, és nem indokolták meg kellőképpen a tervezett módosításokat - írja a DNA közleménye.

Mint ismeretes, a bírák és ügyészek szakmai szervezetei folyamatosan össztűz alatt tartották az elmúlt hónapokban a Tudorel Toader igazságügy-miniszter által kidolgozott módosításokat, amelyek többek között kiiktatták volna az államfőt a főügyészek kinevezési folyamatából, másrészt a CSM alárendeltségéből a minisztérium hatáskörébe utalta volna az igazságügyi felügyeletet.

A módosításokat végül a kormánypárti honatyák terjesztették be a parlament elé, de ők is módosítottak rajtuk. Így az államfőt megtartanák a főügyészek kinevezési folyamatában – de a visszahívási folyamatban már nem, az igazságügyi felügyeletet pedig független intézménnyé tennék.

Az ellenzők szerint azonban a cél így is az igazságszolgáltatás politikai felügyelet alá helyezése.

A módosítások ellen vasárnap országszerte tüntetéseket is tartottak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23926
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.