Két nap alatt kétszer próbált betörni egy brassópojánai üdülőházba a medve

Hargita megyében sírokat dúlt fel a nagyvad.
Hirdetés

Hétfőn ismét megpróbált behatolni a brassópojánai Postăvarul üdülőházba az a medve, amely szombat éjjel egyszer már próbálkozott. Ciprian Aldea, a Brassó megyei csendőrség szóvivője arról számolt be, hogy az általa képviselt intézményt egy hegyicsendőr értesítette, hogy hétfőn 18:35 körül ismét megjelent a Postăvarul üdülőháznál az a medve, amelyik szombat éjjel megpróbált bejutni, és megrongálta az ajtót. A nagyvadat az üdülőház két alkalmazottja kergette el, vendég nem tartózkodott a házban.

Rolf Truetsch, a vendéglátó helyiség adminisztrátora mielőbbi intézkedést kért a hatóságoktól, ugyanis nemsokára beköszönt a síszezon, a Postăvarulba pedig egyre több turista fog érkezni.

Az elmúlt hétvégén Tusnádfürdőn is garázdálkodtak a medvék: feldúlták a halottak napjára virágokkal és mécsesekkel díszített sírokat a temetőben. Ennek kapcsán Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke ismét levelet írt Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek, hogy engedélyezze a megyében élő medvék kilövését. Borboly Csaba a levélben megemlítette: Tusnádfürdőn egyre kevésbé elviselhető a medvék jelenléte. Hozzátette: ebben az évben Hargita megyében 15 ember esett medvetámadás áldozatául, és noha a helyi vadásztársaságok hetven veszélyes nagyvadat azonosítottak, a minisztérium csak hat medve kilövését engedélyezte.

Domokos László a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója az Agerpresnek elmondta: a megyében összesen 73 medve és 12 farkas kilövésének az engedélyezését kérték, és a minisztérium mindeddig csak hat medve kilövését engedélyezte. Hozzátette, hogy az év eleje óta 344 esetben érkezett bejelentés az ügynökséghez vadállatok okozta károkról, a bejelentések 80 százaléka medve, 15 százaléka farkas, öt százaléka pedig más állat kártevésére vonatkozott.

Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője szerint az év eleje óta 27 esetben kértek medvék miatt segítséget az 112-es segélyhívó számon, de a kivonuló csendőröknek csak két esetben kellett elhajtani a medvéket. Más esetekben az állatok maguktól távoztak.

Hirdetés

Az év eleji állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

 

Hirdetés