Kabaréba illő, ahogy a kormány az adótörvénykönyv módosításának ügyét kezeli

Pénteken kellett volna elfogadnia a kormánynak a vonatkozó intézkedéseket, de a hatalmas ellenállás miatt még ezen a héten sem biztos, hogy megteszi.
Hirdetés

„Elképzelhető”, hogy a szerdai kormányülésen sem tárgyalnak az Adótörvénykönyv módosításáról, nyilatkozta hétfőn Mihai Tudose miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy a munkáltatóról a munkavállalóra háruló társadalombiztosítási járulékokról tárgyalnak-e majd a szerdai kormányülésen, a kormányfő azt válaszolta: „Elképzelhető, hogy nem szerdán fogunk erről tárgyalni”.

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetése hétfőn kora délután vésztanácskozásra ült össze a témában.

Az ügy előzménye, hogy a kormány eredetileg pénteki ülésén fogadta volna el a módosításokat, amelyek értelmében a munkáltatókról a munkavállalókra tolták volna át a tb-járulékok fizetésének kötelezettségét – de úgy, hogy azokat továbbra is a munkáltató tartotta volna vissza és fizette volna be az államkasszába. Ettől az államkassza bevételeinek növekedését várják, mivel a járulék befizetésének elmulasztása bűncselekménynek minősülne.

Csakhogy az intézkedés ellen a munkavállalói és a munkaadói oldal szervezetei egyaránt tiltakoztak, az egyik szakszervezeti szövetség pedig általános sztrájkot is kilátásba helyezett.

Hirdetés

Ennek nyomán a pénteki kormányülést hétfőre halasztották – hogy aztán azt is elhalasszák, ezúttal szerdára. Csakhogy a jelek szerint akkora az ellenállás és a fejetlenség, hogy még szerdán sem akarnak a kényes üggyel foglalkozni.

 

Hirdetés