Ismét megrongálták a kolozsvári Mátyás-szobrot

A nagy király persze védekezett, ahogy tudott. De vajon az a főtéri rendőrautó csak dísz? Szobor? Vagy esetleg a rend őrei dolgoznak is néha. Ezúttal megbuktak.
Hirdetés

Ismeretlen tettesek ismét megrongálták a Kolozsvár főterén álló Mátyás király emlékművet, Fadrusz János leghíresebb alkotását.

A helyszínen a következőket találtuk:

Szapolyai István nádor szoboralakjának letörték a jobb sarkantyúját. Hova lett, nem tudni.

Hunyadi Mátyás szoboralakjának bal sarkantyúját meggörbítették. Elképzelhető, hogy felmásztak a lóra és aközben görbült el a sarkantyú.

A téren zajlik az élet, ahogy szokott. Rendőrt, hivatalosságot, műemlékvédőt nem láttunk pénteken délben.

Hirdetés

Gergely Balázs városi tanácsos elmondta, hogy az önkormányzat mai ülésén szóvá tette a rongálást, és három konkrét javaslatot bocsátott a tanács elé. Először is, folyamatos kamerás térfigyelésre van szükség a szobor körül és a főtéren. Gergely tudomása szerint a főtéri megfigyelő kamerák magántulajdonban vannak. Másodszor: állandó rendőri felügyeletre van szükség a Főtéren, a hasonló incidensek megelőzése végett. (Na igen, a címképen látható rendőrautó valóban inkább szoborként, legjobb esetben madárijesztőként működik, tesszük hozzá.) Harmadszor: a város kötelezze a főtéri rendezvényszervezőket, hogy kordonnal vegyék körbe a szobrot a rendezvények ideje alatt.

Gergely Balázs arról is tájékoztatott, hogy jövő hétfőn az öt magyar tanácsos aláírásával ellátott bejelentést tesznek a rendőrségen, ismeretlen tettes ellen szándékos rongálás miatt.

Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének vezetője szerint a Főtéren több térfigyelő kamera is működik, egyik sem készít megfelelően közeli felvételeket – áll az RMDSZ mai közleményében. 

A Mátyás-szoborcsoportot magyarországi és romániai közpénzből restaurálták, a munkálatok nyomán megújult műemléket 2011. április 2-án adták át. A megrongált szoborcsoportot a restaurálást végző szobrászművész, Kolozsi Tibor állítja vissza eredeti állapotába.

Hirdetés