Gyurcsányék az RMDSZ-t támadják a regisztráció miatt

Választási csalások, súlyos visszaélések lesznek szerintük.
Hirdetés

Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) szerint súlyos visszaélésekre, választási csalásra ad alkalmat, hogy Erdélyben az RMDSZ gyűjti a magyarországi országgyűlési választásra regisztrálók adatait – írja az MTI.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz „csalással készül a 2018-as választásra”,

a határon túli magyarok szavazásának szabályait úgy alakították ki, hogy az „lényegében korlátlan választási csalásra adjon lehetőséget”.

Példaként említette, hogy a határon túli választópolgárok névjegyzéke nem nyilvános, tehát nem is ellenőrizhető, valamint, hogy „a kormány által busásan támogatott határon túli szervezetek” összegyűjtik a választóktól a szavazatokat.

Megjegyezte: 2014-ben a határon túli magyarok szavazatai egy mandátumot jelentettek a Fidesznek, amelynek ezzel lett meg a kétharmados többsége az Országgyűlésben.

Gréczy Zsolt elmondta: noha a szabályok szerint

a regisztrációs kérelmet csakis maga a választópolgár nyújthatja be,

Erdélyben az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány mégis gyűjti a magyarországi országgyűlési választásra regisztrálók adatait, majd ezen adatok alapján regisztráltatják őket a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

Hirdetés

Hozzátette: az NVI is elismerte, hogy az RMDSZ és az alapítvány gyakorlata súlyos visszaélésekre, választási csalásra ad alkalmat.

Hangsúlyozta, a DK számára

elvi kérdés, hogy csak azok szavazzanak a magyar országgyűlési választáson, akik itt élnek.

Mint mondta, felmérések szerint a magyar választópolgárok döntő többsége támogatja kezdeményezésüket, amellyel nem az állampolgárságot kívánják „bolygatni”. Gyurcsány pártja egyébként kampányt is indított a határon túli magyarok szavazati jogának visszavonásáért.

Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az Átlátszó Erdély érdeklődésére megerősítette: nem törvényes az az eljárás, amellyel az RMDSZ és az általa működtetett Eurotrans Alapítvány a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyieket regisztrálja a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokra.
Ugyanis a szövetség és az Eurotrans ugyanazon a formanyomtatványon gyűjti az adatokat a nemzeti kisebbségek jogainak európai uniós szabályozását javasoló Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírására, valamint a magyarországi országgyűlési választásokon való részvételhez szükséges regisztrációra, ez az űrlap ráadásul jelentősen eltér az NVI formanyomtatványától.

Hirdetés