Román politikusok: nyugati diplomaták nyomást gyakoroltak Kövesi érdekében

A szenátus elnöke és a volt igazságügy-miniszter szerint a cél az volt, hogy a korrupcióellenes ügyészség élére kerüljön.
Hirdetés

Vezető román politikusok szerint külföldi diplomaták több ízben is megpróbáltak nyomást gyakorolni a kormányra annak érdekében, hogy  Laura Codruţa Kövesit nevezzék ki  az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) élére.

Először Titus Corlăţean volt igazságügy-miniszter beszélt arról szerdán, hogy 2012-ben, amikor az igazságügyi tárca élén állt, az akkori amerikai és holland nagykövet, Mark Gitenstein és Matthijs von Bonzel nyomást gyakorolt rá annak érdekében, hogy Kövesit vezető beosztásba nevezze ki.

A szociáldemokrata politikus erről a büntetés-végrehajtás egykori titkosszolgálatának (SIPA) archívumát vizsgáló bizottság ülésén beszélt.

Este aztán Călin Popescu  Tăriceanu, a szenátus elnöke is hasonló vádakat fogalmazott meg a korábbi holland nagykövettel kapcsolatban.

„A holland nagykövet nem vette a bátorságot ahhoz, hogy azt mondja: Kövesit nevezzük ki, de megpróbált kioktatni arról, mi tegyünk az igazságszolgáltatással. Egy találkozón helyre tettem a nagykövetet, és bepanaszoltam holland kollégámnál. (…) Két hév múlva hazahívták. Magyarországon is rendre utasították az amerikai nagykövetet, amikor az túllépett a diplomácia szabályainak határain. Románia az egyetlen ország Európában, ahol a diplomaták így viselkedhetnek” – szögezte le  Tăriceanu a România TV hírcsatornának nyilatkozva szerdán este.

Hirdetés