Szó sincs arról, hogy Románia csatlakozna a V4-ekhez

A külügyminiszter egy interjúban tisztázta: az ország érdeke az, hogy jó viszonyban legyen a szomszédaival, de ez nem jelenti azt, hogy csatlakozna a visegrádi országokhoz.
Hirdetés

Románia nem fog a visegrádi négyekhez (V4) csatlakozni, a V4-eknek sem áll szándékukban bővíteni a jelenleg négy országra kiterjedő együttműködést – nyilatkozta Teodor Meleșcanu külügyminiszter egy interjúban, a Radio France Internationale (RFI) román adása internetes oldalán.

„Nagyon nyíltan beszéltek erről. A legutóbbi találkozón Orbán Viktor miniszterelnök világosan elmondta nekem, hogy a legcsekélyebb mértékben sem merült fel a visegrádi csoport bővítése. Másfelől el kell ismernünk, hogy Románia érdekelt a különböző országokkal adott témáról folytatott konzultációk fejlesztésében, beleértve a V4-ek speciális összejöveteleit is, amennyiben meghívnak ezekre”

– mondta a román diplomácia vezetője arra utalva, hogy október első felében több balkáni ország képviselőjével együtt részt vett a V4-ek budapesti külügyminiszteri értekezletén.

Arra a kérdésre, hogy melyek lennének a közös érdekek, tekintettel a V4-eknek az európai közvitában képviselt álláspontjára, Meleșcanu megjegyezte: a témában (Románia állítólagos közeledése a V4-ekhez) kibontakozott bukaresti sajtóvita hamis híresztelésen alapul.

Romániát a Nyugat-Balkánról folytatott tanácskozásra hívták meg, márpedig ez a térség mind a V4-ek, mind Románia és Bulgária számára kiemelt jelentőséggel bír. Megemlítette: Románia tavaly is képviseltette magát egy hasonló rendezvényen, így a V4-ek magyar elnöksége idén is meghívta őt a budapesti tanácskozásra.

„Romániának alapvető célkitűzése, legalábbis ebben az időszakban, hogy fejlessze kapcsolatait szomszédjaival, a térség országaival”

Hirdetés

– szögezte le. Hozzátette: Románia különböző felállásokban, például a Három Tenger Kezdeményezés keretében és stratégiai partnerségei révén is keresi az együttműködési lehetőségeket a térség biztonságának növelése, gazdasági kapcsolatainak erősítése érdekében.

A román média egy része rosszallóan számolt be arról, hogy a kormánytöbbség vezető politikusai –  köztük Teodor Meleșcanu külügyminiszter – az utóbbi hetekben több ízben jelezték: Bukarest érdekelt a V4-kel folytatott együttműködés fejlesztésében. Ellenzéki elemzők szerint nem egyeztethető össze a német-francia „uniós maghoz” közeledni próbáló román külpolitikával az, hogy Bukarest a – Brüsszellel sok tekintetben szembeforduló – V4-ekhez soroljon be.

Klaus Iohannis államfő korábban leszögezte: Románia nem osztja a visegrádi négyek (V4) nézeteit Európa jövőjét illetően, és jelenleg „nincs realitása annak”, hogy Románia közeledne a V4-ekhez.

Hirdetés