Nyolcan haltak meg egy New York-i terrortámadásban (VIDEÓVAL)

Egy üzbég férfi autóval hajtott végig egy kerékpárúton. Tettét az Iszlám Állam nevében követte el.
Hirdetés

Nyolc ember meghalt, tizenegyen pedig megsérültek New Yorkan, amikor helyi idő szerint kedden délután gépkocsi hajtott egy kerékpárútra, amelyen a biciklisek mellett gyalogosok is közlekedtek.

A platós kisteherautó végighajtott a kerékpárúton, egymás után gázolva el az embereket, majd egy iskolabusznak ütközött.

Ezt követően

a szakállas elkövető Allahu akbar! (Isten nagy) felkiáltással, kezében két fegyvernek látszó tárggyal

– amelyekről kiderült, hogy légpisztolyok voltak – kiszállt az autóból. Egy közelben tartózkodó rendőr ekkor hasba lőtte. Ezt követően a gázolót őrizetbe vették, és kórházba szállították, ahol megműtötték.

A rendőrség szerint a 29 éves férfi üzbég, a neve Sayfullo Habibullaevic Saipov, és 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba.

A bérelt gépkocsiban, amellyel a gázolást elkövette, egy angol nyelven írt cédulát, találtak, amelyen közölte: a merényletet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében követte el.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzásben reagált a terrortámadásra.

„Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba,

miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!” – szögezte le.

A politikus azután tette közzé mikroblog-bejegyzését, miután John Kelly kabinetfőnök részletes tájékoztatást adott a New York-i gázolásos támadásról, amelyben nyolcan meghaltak, tizenegyen megsérültek.

Trump bejegyzésében azt írta: „elég volt!”. A politikus egyébként még a részletes tájékoztatás előtt, azonnal reagált a támadásra, szintén Twitter-bejegyzésben. Ebben „egy nagyon beteg és zavart ember támadásáról” írt.

Hirdetés

 

 

A Fehér Ház közleményben fejezte ki együttérzését a halálos áldozatok családtagjainak és a sebesülteknek. Donald Trump a rendőröknek is köszönetet mondott, amiért „megállították a gyanúsítottat és azonnali segítséget nyújtottak az aljas támadás áldozatainak”. A közleményben egyúttal bejelentették, hogy a kormány minden segítséget megad a New York-i rendőrségnek, beleértve a közös nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársaival.

Donald Trump kedden a késő esti órákban újabb Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését.

„A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben” – írta az elnök.

Elaine Duke, a belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója szintén terrortámadásról beszélt, s emlékeztetett arra, hogy Európában és szerte a világban hasonló jellegű támadásoknak lehetett tanúja a világ.

A támadásról tájékoztatták Jeff Sessions igazságügyi minisztert és Christopher Wray FBI-igazgatót is. A külügyminisztérium szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy „szorosan figyelemmel” kíséri a fejleményeket.

Közben az elkövetőről újabb részletek derültek ki. Az NBC televízió értesülései szerint az üzbég férfi a New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta – a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében – már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették.

Argentína New York-i konzulátusa közölte: öt argentin állampolgár van a halálos áldozatok között, a belga hatóságok jelentése szerint pedig egy belga nő életét vesztette, három belga állampolgár pedig megsérült a Manhattan déli részén, a 2001. szeptember 11-i merénylet emlékhelye mellett elkövetett teherautós támadásban.

Twitter-bejegyzést tett közzé Melania Trump is. „Megszakad a szívem New Yorkért” – írta a first lady.
 

Hirdetés