Hargita és Maros megyében máris keménykedik az időjárás

Fák dőltek az úttestre, települések maradtak áram nélkül.
Hirdetés

Lezárták az utat a forgalom elől a Bucsin-tető környékén (Parajd és Gyergyószentmiklós közötti,13B számú országút), mivel fákat döntött a szél az úttestre. Hasonló okból továbbra is zárva van a 12C országút, Gyergyószentmiklós és Gyilkostó között.

Nincs áram ezer háztartásban Maros megyében

Nyolc Maros megyei településen megszakadt az áramellátás a szélvihar miatt, közölte a katasztrófavédelem. A meghibásodás körülbelül ezer háztartást érint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga, illetve narancssárga jelzésű, szélre, hidegre és vegyes csapadékra vonatkozó figyelmeztetést adott ki az ország északi, északkeleti és középső régióira. A figyelmeztetés hétfő este 23 óráig érvényes. A Maros megyei prefektusi hivatal összehívta a megyei készenléti bizottságot.

Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatott, hogy segélyhívást kaptak a 13B országútról, mert egy fa ráesett egy személygépkocsira. A kidőlt fát önkéntesek segítségével távolították el az úttestről, senki nem sérült meg.

Nem lehet közlekedni Gyergyószentmiklós és Gyilkostó között (12C számú országút) sem az úttestre dőlt fák miatt. A megyei közúti igazgatóság szerint több személygépkocsi elakadt az úton a szélsőséges időjárás miatt, de senki nem sérült meg. Az említett útszakasz mindaddig zárva marad, amíg nem csökken a szél ereje.

Sikaszón és Libánban megszakadt az áramszolgáltatás, mivel az erős szél fenyőfát döntött az elektromos huzalokra – mondta a szóvivő. Sikaszó részben, Libán teljes egészében áram nélkül maradt, az Electrica áramszolgáltató szakemberei már a helyszínen vannak, hogy elhárítsák a meghibásodást.

Hirdetés

Hargita megye hegyvidékein havazott, az útkarbantartók a Parajd-Bucsin-Gyergyószentmiklós útvonalon (13B országút) öt tonna csúszásgátlót szórtak le. Az úttesten helyenként egy centiméteres a hóréteg. A megye több régiójában eső és havaseső esik.

A rendőrség Gyergyószentmiklós kijáratánál, Gyilkostó településen, illetve Hargita és Neamţ megye határán megállítja a személygépkocsikat, más útvonalat ajánlva nekik. Az autóvezetők választhatják a Gyergyószentmiklós-Borszék-Poiana Largului-Békás útvonalat, illetve a Gyergyószentmiklós-Csíkszereda-Gyimesközéplok-Homoródkeményfalva-Bákó-Békás útvonalat is.

Hargita megyében továbbra is szélre és kiadós havazásra vonatkozó narancssárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben.

Hirdetés