A PSD kikelt a „büntetőügyes” és „börtönérett” kifejezések ellen

Sőt, kezdeményezhetik az ominózus szavak nyilvános használatának betiltását.
Hirdetés

A szociáldemokrata párti (PSD) honatyák érzékeny lelkét sértik a fenti kifejezések, ezért büntetni akarják a nyilvános használatukat, méghozzá a büntető törvénykönyv módosítása útján. Mi több, az ártatlanság vélelmének megszegése örvén jóvátételt is követelnek.

A téma azt követően forrósodott fel ismét, hogy a múlt héten Klaus Iohannis elnök a következőket nyilatkozta, mielőtt elfogadta volna a Mihai Tudose miniszterelnök által benyújtott három új miniszteri kinevezést: „A büntetőügyes személyeknek nincs mit keresniük az állami hivatalokban. Semmi baj a magánszemélyekkel, ám a politikában nem működik a törvény által előírt ártatlanság vélelme.”

A büntetőügyes politikusok megbélyegzésének kérdését Ioan Dîrzu szociáldemokrata képviselő elevenítette fel, aki közvetlenül a Rovana Plumbot felmentő ülés előtt kérte egy, az ártatlanság vélelmére vonatkozó európai direktíva alkalmazását.

„Klaus Iohannis büntetőügyesekre vonatkozó nyilatkozata, illetve egyes ügyészségek közleményei megszegik az európai törvénykezést”, jelentette ki Dîrzu a parlament plenáris ülésén. „A büntetőügyes és börtönérett kifejezéseknek el kell tűnniük a politikai diskurzusból. Az elnök büntetőügyesekre vonatkozó nyilatkozata Európa-ellenes és sérti az alapvető emberi jogokat.”. Egyes politikai források szerint a Szociáldemokrata Párt kérni fogja a jóvátételt a megbélyegzett politikusokkal szemben.

A téma a szociáldemokrata szenátusi frakció vezetője, Șerban Nicolae érdeklődését is felkeltette. Neki a múltban már volt egy olyan törvénytervezete, miszerint ne bilincseljék meg a korrupcióval gyanúsítottakat, illetve egy olyan is, amely a bűnpártolás, a vesztegetés elfogadása, a vesztegetés, a hivatali visszaélés valamint az összeférhetetlenség miatt elítélt személyek számára is biztosította volna a lehetőséget, hogy hamarabb elhagyják a börtönt. Nicolae kijelentette: a probléma terítékre kerül az igazságszolgáltatási törvénykezési különleges bizottság következő ülésén, amelyet maga Florin Iordache, a 13. sürgősségi kormányrendelet atyja vezet.

Hirdetés