Bréking: a madridi kormány lesújt a katalán kormányra

A regionális kormányt felfüggesztik. Carles Puigdemont elnök levonul a pályáról. És hat hónapon belül regionális választások lesznek.
Hirdetés

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a szombati rendkívüli kormányülést követően bejelentette: a kormány alkalmazza a spanyol alkotmány 155. cikkelyét Katalónia esetében. Az ominózus cikkely szerint, a központi kormány válsághelyzetben átveheti a közvetlen ellenőrzést egy adott tartomány fölött.

Ez azt is jelenti, hogy a katalán regionális kormányt feloszlatják, Carles Puigdemont katalán elnököt megfosztják tisztségétől, és hat hónapon belül regionális parlamenti választásokat tartanak.

Rajoy mindazonáltal kihangsúlyozta: Katalónia autonómiája nem sérül.

A madridi kormány szerint mindez azért történik, mert a katalán kormány a függetlenségi népszavazással megszegte a spanyol alkotmány előírásait, a regionális vezetők pedig aláássák Spanyolország nemzeti érdekeit. A katalán vezetők törvényellenes akciói következtében megromlott a társadalmi és gazdasági légkör a régióban, a szeparatista tettek pedig széthúzást okoztak a katalán lakosság körében. A törvényellenes akciók veszélyeztetik a gazdasági növekedést és a turizmust is.

A spanyol alkotmány 155. cikkelyének alkalmazása során négy kitűzött célt szándékoznak elérni: az alkotmányos törvényesség visszaállítása, az intézményi semlegesség biztosítása, a társadalmi és gazdasági jólét fenntartása, valamint minden katalán polgár jogainak és szabadságainak biztosítása.

Hirdetés

A spanyol kormány határozata a szenátus elé kerül, amely október 27-én, pénteken szavaz a kérdésről.

Barcelonában jelenleg hatalmas tüntetés zajlik a spanyol kormány döntése ellen.

 

Hirdetés