760 utcai kukát vett a polgármester egy Arad megyei kisközségben

Igaz, közbeszerzési eljárás nélkül. És az is igaz, hogy nincs elég hely, ahova kitegye őket.
Hirdetés

Továbbá az is igaz, hogy a kukák háromszor annyiba kerültek, mint a község 2017-es összbevétele, tudta meg a News.ro. De hát mit meg nem tesz egy derék polgármester a községért.

Az történt, hogy az Arad megyei Bélárkos község szociáldemokrata polgármestere, Nicolae Valea nem kevesebb, mint 760 darab műanyag utcai kukát rendelt egy cégtől, kiegészítőkkel (tartóoszlop, rögzítő rendszer) együtt, összesen 670 000 lej értékben. Az egyik aprócska probléma az ügylettel az, hogy a polgármester úr megfeledkezett az ilyen esetben kötelező közbeszerzési eljárásról. Az sem mellékes, hogy a nevezetes kukák egyenként több mint 800 lejbe kerülnek, amikor a világhálón más cégek 130 és 200 lej közötti árakon kínálnak hasonló termékeket.

Helyi források szerint a beszerzés nagyon törvényellenes, tekintettel arra hogy a helyi tanács nem bólintott rá az akcióra, noha a befektetés értéke háromszor meghaladja a község idei bevételeit, amelyek 220 000 lejre rúgnak.

A polgármester úrtól a hírek szerint csak szóban leadott rendelésnek eleget tevő cég 2013 és 2015 között szépen le is szállította a kukákat, három számla kíséretében. Igen ám, de a polgármesteri hivatal csupán az első számlát fizette ki, azt is csak részben. Magyarán: kifizettek 206 000 lejt, és adósok maradtak 407 000 lejjel. A cég szépen beperelte a bélárkosi önkormányzatot, és 2016-ban meg is nyerte a pert.

Nemrég a polgármesteri hivatal kapott egy felszólítást a törvényszéki végrehajtótól, hogy ugyan fizesse már ki a tartozást, de mivel nem tette meg, beindították a végrehajtási eljárást. És természetesen az összeg időközben 630 000 lejre nőtt, a kamatok, büntetések, hivatali és egyéb költségek miatt.

Hirdetés

Bélárkos községhez négy falu tartozik: Árkos, a székhely, Barzafalva, Tönköd és Nermegy, összesen 1500 lakossal. A helyzet gyakorlatilag az, hogy az illetékesek egyszerűen képtelenek elhelyezni a 760 darab utcai kukát a négy faluban. Ugyanis nincs annyi utca!

A baj az, hogy a felhalmozott adósság miatt elkezdtek késni a fizetések is. A polgármester a maga részéről elismeri, hogy a beszerzés nem volt teljes mértékben törvényes, viszont azzal mentegetőzik, hogy vissza akarta adni a kukák felét, ám a cég nem volt hajlandó visszavenni őket. Nincs mit tenni: elhelyezik a fölös mennyiségű kukát egy raktárban, és amikor az utcán levők megrongálódnak, kicserélik őket.

Hogy az adóssággal, a fizetésekkel mi lesz, egyelőre nem igazán tudni. De esetleg a jövőben alaposabban kellene mérlegelni, mit mire költ a bölcs önkormányzat.

Hirdetés