Leteremtette pénzügyminiszterét Mihai Tudose miniszterelnök

Mivel az úgy beszélt a 2 százalékos szolidaritási járulék bevezetéséről, hogy ő ahhoz nem adta a hozzájárulását.
Hirdetés

Vita támadt Mihai Tudose miniszterelnök és  Ionuţ Mişa pénzügyminiszter között azt követően, hogy utóbbi csütörtökön bejelentette:  január elsejétől a munkáltatóknak a béralap 2 százalékának megfelelő összeget kell befizetniük szolidaritási járulék címen.

A Digi 24 hírtelevízió értesülései szerint a miniszterelnök a bejelentést követően négyszemközti megbeszélést folytatott a pénzügyminiszterrel, és megrótta őt, mivel nem ért egyet a járulék bevezetésével.

A tévé szerint Tudose és  Mişa még szerdán egyeztetett arról, milyen pénzügyi intézkedéseket jelentsen be a miniszter, a két százalékos szolidaritási járulék pedig nem volt a bejelentendő lépések között.

Kormányhoz közeli források szerint ezért a járulékot nem is fogják bevezetni.

Nem ez az első alkalom, hogy a pénzügyminiszter olyan bejelentést tett, amelyet főnöke aztán nem vállalt fel: ugyanez volt a helyzet a magánnyugdíjak második pillérének államosításáról szóló nyilatkozattal.

A  pénzügyminisztérium csütörtöki közleményében azt írta: a béralap 2 százalékának megfelelő szolidaritási járulékot a munkáltató fizeti. Ebből tartják fenn a bérgarancia alapot és járulnak hozzá a szociális kiadások fedezéséhez.

A minisztérium szakemberei szerint a járulék szintjét úgy határozták meg, hogy ebből fedezni lehessen a munkanélküli segéllyel illetve a betegszabadságokkal és munkabalesetekkel járó szociális kiadásokat. „A szolidaritási járulék nem egy új adó, hanem egy olyan szociális járulék, (…) amely összhangban van a társadalombiztosításra vonatkozó hozzájárulás és szolidaritás elvével, ugyanakkor ezzel csökken a szociális járulékok száma” – írja a közleményben.

A dokumentum kifejti: a bérgarancia alapot már a 2006/200-as törvénnyel bevezették, amelyet utólag összhangba hoztak az Európai Unió vonatkozó irányelveivel.

Hirdetés

„A bérgarancia alapból legtöbb három bruttó országos átlagbérnek megfelelő összeget kaphat minden alkalmazott, ha munkáltatója fizetésképtelenné válik” – mutat rá a közlemény.

Ionuţ Mişa csütörtökön jelentette be, hogy január 1-jétől a munkáltatók a béralap 2 százalékának megfelelő összeget fizetik be szolidaritási járulék címen, a pénz nagyobbik része pedig az állami költségvetést egészíti ki.

„A befolyó összeg 90 százaléka a költségvetést egészíti ki, amelyet utólag, igény szerint az egészségügyi vagy szociális terület finanszírozására fordítanak, 10 százalékát pedig különleges esetekre tartják fenn, amikor olyan alkalmazottakon kell segíteni, akik amiatt jutottak nehéz helyzetbe, mert a munkáltatójuk fizetésképtelenné vált” – nyilatkozta Mişa.

Arra a következtetésre jutottak, hogy nem lenne szerencsés a társadalombiztosítás minden terhének áthárítása az alkalmazottakra, és úgy döntöttek, hogy ezek egy része továbbra is a munkáltatót terheli.
„Összességében csökken a munkáltató által fizetett járulék összege. A járulékokat különböző módon osztják el a munkáltató és a munkavállaló szintjén, de összességében csökkennek” – mondta el Mişa.

A miniszter szerint a 2 százalékos járulékot minden munkáltatónak fizetnie kell, függetlenül attól, hogy a köz-, vagy a versenyszférában tevékenykedik.

A miniszter rámutatott: ezáltal csökken a munkáltatók által a bérgarancia alapba befizetett összeg: az eddigi 0,25 százalék helyett 0,20 százalék lesz.

Hirdetés