Ilyen keményen a hidegháború óta nem szólt be rangos amerikai diplomata az oroszoknak

Nikki Haley ENSZ-nagykövet szerint hadviseléssel ér fel az, hogy az oroszok beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba.
Hirdetés

„Hadviseléssel ér fel” a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint.

Nikki Haley nagykövet a volt republikánus elnök, George W. Bush által alapított Bush Intézet szervezésében tartott rendezvényen fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját csütörtökön.

Haley szerint Oroszország a tavalyi elnökválasztási folyamat idején komoly erőfeszítéseket tett, hogy „elhintse a káosz magvait”. Az oroszok azt kérdezik, hogy miért vagyunk mi, amerikaiak, oroszellenesek és miért hoztunk szankciókat – utalt rá a nagykövet. „A válaszom az, hogy ne avatkozzanak be választásainkba, és nem leszünk oroszellenesek” – jelentette ki a diplomata.

Haley szerint „ha egy ország beavatkozik egy másik ország választási folyamatába, az nem más, mint hadviselés”. A nagykövet nem először fejtette ki nyilvánosan is az orosz beavatkozásról vallott álláspontját. Ez a vélemény élesen szemben áll az amerikai diplomácia irányítója, Rex Tillerson miniszter álláspontjával, aki bírálatai mellett is többször kifejtette, hogy a Trump-kormány a Moszkvával folytatandó párbeszéd híve. Maga Donald Trump elnök sem mondta ki, hogy a beavatkozás tény volt. „Senki sem tudja biztosan mi történt” – fogalmazott Trump néhány hónappal ezelőtt egy sajtókonferencián Mindazonáltal az elnök a G20-as országcsoport nyáron Hamburgban tartott csúcsértekezletén felvetette az esetleges beavatkozás problémáját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott találkozóján.

Hirdetés

A New York-i rendezvényen beszédet mondott George W. Bush is. A volt elnök hangsúlyozta: „az orosz beavatkozást soha nem szabad kicsinyíteni vagy tolerálni”. Leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak „határozottságot és kitartást” kell mutatnia a demokráciája elleni külső támadásokkal szemben. Bush kiemelte: ennek első lépése, hogy felvegyék a harcot a kibertámadások ellen.

„Amerika egy ellenséges hatalom kitartó támadásait tapasztalta meg, amelyek táplálták országunk megosztottságát” – fogalmazott a volt elnök, s az amerikai hírszerzés információira hivatkozva hangsúlyozta, hogy az orosz kormány tervet dolgozott ki az amerikaiak egymás ellen fordítására.
 

Hirdetés