II. Szent János Pál pápa ereklyéje elé járulhatnak a hívők Kolozsváron

Méghozzá a Deák Ferenc utcai volt minorita templomban.
Hirdetés

A szentté avatott katolikus egyházfő ereklyéjét október 22-én, vasárnap állítják közszemlére a volt minorita templomban, a jelenlegi Urunk színeváltozása görög-katolikus katedrálisban (Deák Ferenc u. 10 sz.). 

A Kolozsvár-szamosújvári Görög-Katolikus Egyházmegye közleménye szerint, a kiállítandó ereklyetartóban II. Szent János Pál pápa vércseppjei találhatók, továbbá egy okirat, amely az ereklye eredeti mivoltát hitelesíti.

„Az ereklye vasárnap egész nap megtekinthető a kolozsvári Urunk színeváltozása görög-katolikus katedrálisban. (…) Az ereklyéhez a vasárnapi misék időpontjai között lehet imádkozni, amelyek 8.30, 10.30 és 18.00 órakor kerülnek sorra”, áll többek között a közleményben.

Az ereklyetartót és az ereklye hitelességet igazoló dokumentumot Stanisław Dziwisz bíborostól, krakkói érsektől kapta ajándékba a Kolozsvár-szamosújvári egyházkerület, aki 40 éven át dolgozott titkárként II. János Pál pápa mellett.

A Kolozsvár-szamosújvári Görög-Katolikus Egyházmegye képviselői szerint, II. János Pál pápa nagy barátja volt a román görög-katolikus egyháznak, amelyet „a vértanúk és tanúságtevők” egyházának nevezett. A Szentatya a románokat is nagyon kedvelte, az országot pedig Szűz Mária kertjének nevezte.

II. János Pál pápa volt az első katolikus egyházfő, aki Romániába, közelebbről Bukarestbe látogatott, 1999 májusában. Ez volt az első alkalom, hogy egy pápa látogatást tett egy ortodox többségű országban.

II. János Pál 26 éven keresztül vezette a katolikus egyházat. 2005. április 2-án hunyt el. Boldoggá avatása ugyanazon év április 28-án kezdődött, és 2011. május elsején avatta boldoggá XVI. Benedek pápa. Szentté Ferenc pápa avatta 2014. Április 27-én. A katolikus egyház október 22-ét jelölte ki ünnepe napjául, mivel 1978-ban ezen a napon mutatta be székfoglaló szentmiséjét.

Hirdetés