Madrid azzal fenyegetőzik, hogy szombaton felfüggesztik a katalán autonómiát

Ha ezt megteszik, a barcelonai vezetés kikiálthatja a függetlenséget.
Hirdetés

A spanyol kormány szombaton felfüggesztheti Katalónia autonómiáját. Mariano Rajoy kormányfő ugyanis erre a napra időzítette a kormányülést, amelyen dönthetnek a spanyol alkotmány 155. pontjának alkalmazásáról. Az ominózus cikkely értelmében a tartomány időlegesen elveszítheti autonómiáját, és közvetlenül a madridi központi kormányzat irányítása alá kerül.

Ínigo Méndez de Vigo kormányszóvivő csütörtökön bejelentette: mivel a spanyol kormány szerint a katalán elnök nem tett eleget a felszólításnak, hogy tisztázza, kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét vagy sem, és állítsa helyre az alkotmányos rendet Katalóniában, ezért Madrid folytatja az alkotmány 155-ös cikkében előírt eljárást.

„A spanyol kormány folytatja az alkotmány 155-ös cikkében előírt eljárásokat, hogy helyreállítsa a törvényességet Katalóniában”

– fogalmazott a szóvivő rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a spanyol kormány szombaton rendkívüli ülést tart, hogy döntsön azokról az intézkedésekről, amelyeket a parlament felsőháza, a szenátus elé terjeszt. A szombatig tartó kivárásban szerepet játszhat, hogy Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök csütörtökön a brüsszeli uniós csúcsra utazik.

Amint arról beszámoltunk, Mariano Rajoy csütörtök délelőtt 10 óráig adott ultimátumot Carles Puigdemont katalán elnöknek, hogy tisztázza: kikiáltották-e a tartomány függetlenségét vagy sem. Arra az esetre, ha a válasz igen, vagy ha nem érkezik válasz, kilátásba helyezte a katalán autonómia megszüntetését.
Rajoy értetlensége annak köszönhető, hogy Puigdemont az erőszakba torkolló függetlenségi népszavazás után ugyan kijelentette, hogy Katalónia elnyerte a jogot a függetlenségre, és aláírta a függetlenségi nyilatkozatot, de azt rögtön fel is függesztette a párbeszéd érdekében.
Katalán kormányzati források szerint azonban Carles Puigdemont elnök egyoldalúan kihirdeti a térség függetlenségét Spanyolországtól csütörtökön, ha a spanyol központi kormány megkezdi a Katalónia autonómiájának felfüggesztésére irányuló folyamatot.

Hirdetés