Fiatalok! Ne adjátok át a helyeteket a buszon az öregeknek!

A tudomány nektek ad igazat. Hadd mozogjanak a vének.
Hirdetés

Eddig úgy tudtuk, udvarias, jól nevelt, illő gesztus, ha egy fiatal személy átadja ülőhelyét egy idős személynek valamely tömegközlekedési eszközön. És szidtuk a tini tahókat, akik másfél ülésen terpeszkedve böködik az okostelójukat. Mert né, milyen neveletlen, bunkó, tahó, milyen lehetett a gyerekszobája ennek, hát ott áll mellette az a tisztes korú nénike a három cekkerrel, de ez a pernahajder meg se mozdul, csak duvad a fülébe a deszpaszító.

Na kérem, amekkorát mi tévedtünk. Ugyanis oxfordi (vagyis brit) tudósok egy csoportja kikutatta és kimutatta, hogy az idős emberek bizony jobban tennék, ha nem ülnének a fenekükön, hanem szépen megállnának a lábukon, amikor buszra, egyébre szállnak, mert így egészségesebbek lennének. 

A kutatás eredményeit lehozta a British Medical Journal című szaklap. Sir Muir Gray professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy a munka során sikerült meghatározni a következő revelatív dolgokat: az időseknek legalább 10 percet kell gyalogolniuk naponta, nem kellene használniuk a liftet, használják csak szépen a lépcsőket, és egyáltalán, többet kellene állniuk a lábukon. Így jutottak arra a következtetésre is, hogy a fiatalok tegyék csak félre az illemet, és ne engedjék leülni az időseket a tömegközlekedési eszközökön.

Nos, kedves fiatal tahók. Tudományosan is igazolták: üljetek csak nyugodtan. Nem vagytok parasztok. Sőt. Támogatjátok az időseket egészségük megőrzésében. És ha az idősek egészségesebbek, kevesebb pénzt kell költeni az orvosi ellátásukra is.

Hirdetés