Ennyi volt: két nap után elindultak a villamosok és a buszok Nagyváradon

A város polgármestere közölte: béremelések csak elbocsátások után jöhetnek.
Hirdetés

Gyakorlatilag véget ért csütörtökre Nagyváradon a közlekedési vállalat alkalmazottai által kedden kirobbantott spontán sztrájk: csütörtökön reggel az összes autóbusz forgalomba állt, míg a villamosok mintegy fele – közel harminc szerelvény – ugyancsak kigördült a remízből, vagyis alapvetően minden szerelvény menetrend szerint közlekedik.

A buszvezetők „megpuhítására” csütörtökön hajnalban csendőrök érkeztek a közlekedési vállalat székháza elé, és bekamerázták a bejáratot és a székház előterét, hogy beazonosíthassák a hangadókat, illetve azokat, akik akadályozták a munka felvételét.

Az előző két napon ugyanis az egyik sofőr autóbuszával eltorlaszolta a kaput, hogy azon kollégái se tudjanak munkába állni, akik szerettek volna felhagyni a sztrájkkal.

Az elszántság egyébként már szerda estére csökkent: míg hét órakor még a szokott kép fogadta az arra járót – a busz- és villamosvezetők a székház előtt gyülekeztek, tőlük valamivel távolabb egy csendőrségi furgon állt –, este nyolc órakor először három, majd további négy autóbusz forgalomba állt a hosszabb, forgalmasabb viszonylatokon. Este háromnegyed tízkor például a Rulikowski temető előtti végállomáson már a szokásos látvány fogadta az arra járót: ott várakozott a menetrend szerinti 14-es busz.

Ehhez minden bizonnyal nagyban hozzájárult, hogy szerdán délután a helyszínre látogatott Ilie Bolojan polgármester, és közölte: egyszerűen nincs anyagi lehetőség a sztrájkolók bérköveteléseinek – a jelenlegi 2000 helyett 3000 lejes fizetés – teljesítésére.

Az elöljáró leszögezte: bizonyos mértékű béremelés csakis jelentős elbocsátások révén valósítható meg, ezért felszólította a cég vezetését egy két lépcsőből álló leépítési terv kidolgozására. Bolojan „abnormálisnak” nevezte a helyzetet, hiszen, mint emlékeztetett, az alkalmazottaknak a sztrájk idején is biztosítaniuk kellett volna az utasszállító kapacitás mintegy 30 százalékát.

Hirdetés

Mindezek ellenére a „kemény mag” még csütörtökön sem akart munkába állni, és hangos pfujjolással „honorálta”, hogy kollégáik munkába álltak.

Viorel Mircea Pop, a közlekedési vállalat vezérigazgatója közölte: az alkalmazottak nem hogy béremelést nem kapnak, de a két kiesett munkanap miatt mintegy 200 lejjel kevesebb fizetést kapnak majd október hónapra. Azokat pedig, akik csütörtökön sem állnak munkába, a három napi igazolatlan hiányzás nyomán elbocsátják.

 

Hirdetés