A medvetámadások áldozatai számára gyűjtenek

Nincs kártérítés, ha embert támad meg a medve, csak ha háziállatot.
Hirdetés
A medvetámadások áldozatainak megsegítésére adománygyűjtési akcióba kezdett a Hargita megyei tanács, más megyékben élő emberek támogatására is számítanak. A tanács rendkívüli ülésén Borboly Csaba tanácselnök bejelentette, hogy az adománygyűjtés érdekében bankszámlát nyitottak (RO23 RZBR 0000 0600 1965 8387), és felkérte kollégáit, a megyei tanácsosokat, hogy legalább 100 lejt adományozzanak fejenként. 
 
Borboly később azt nyilatkozta, azért van szükség az adománygyűjtésre, mert Hargita megyében idén 15 személyt sebesítettek meg a medvék, az áldozatok családjainak pedig szüksége van támogatásra, ugyanis a törvények nem írják elő a kártérítést ilyen esetekre. Borboly elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy 
a törvény szerint 40 000 eurós büntetéssel sújtható, aki megsebesít vagy megöl egy medvét, de ha a medve sebesít meg valakit, arra nem adnak kártérítést. 
A tanács elnöke szerint a legtöbb áldozat napszámos, kevés pénzük van, a kórházban eltöltött időszakot követően már nem tudnak ugyanúgy dolgozni, mint előtte. Borboly elmondta, 500 lejt adományozott csütörtökön, és reményei szerint a közbirtokosságok, vállalkozások és magánemberek is csatlakoznak a kezdeményezéshez, mivel „a medvék nem csak Hargita megye kincseinek tekinthetők, hanem az egész ország, sőt Európa kincsei”. 
 
Hargita megyében az év eleje óta 13 személyt sebesített meg a medve, másik két személynek sikerült elmenekülnie a nagyvadak elől, azonban menekülés közben leestek és ficamodást szenvedtek. 
 
A megyében több tucat háziállatot öltek meg, méhkaptárakat dúltak fel, gyümölcsösöket, mezőgazdasági területeket rongáltak meg a medvék. 

Hirdetés