Kibökte Iohannis, mit gondol Katalónia függetlenségéről

Senki sem fog meglepődni, főként hogy a spanyol külügyminiszterrel találkozott.
Hirdetés
Alfonso Maria Dastis Quecedo spanyol külügyminisztert fogadta szerdán Klaus Iohannis államfő a Cotroceni-palotában. A találkozás során Iohannis biztosította a Spanyol Királyság külügyi tárcavezetőjét, hogy 
 

Románia határozottan támogatja Spanyolország szuverenitását és területi egységét. 

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint „Klaus Iohannis államfő megerősítette, hogy Románia határozottan támogatja Spanyolország szuverenitását és területi egységét, és a katalóniai fejlemények kapcsán leszögezte, szükségesnek tartja az alkotmányos előírások betartását és a nemzetközi jog elveinek tiszteletben tartását”. 
 
Románia elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Katalónia kérdése Spanyolország belügye, majd reményét fejezte ki, hogy annak keretein belül sikerül megfelelő megoldást találni a spanyol alkotmányos rend visszaállítására. 
 

Román sikertörténet Spanyolországban

Az államfő köszönetet mondott a spanyol hatóságoknak a Spanyolországban dolgozó román állampolgárok beilleszkedését elősegítő erőfeszítésekért. Alfonso Maria Dastis Quecedo egyetértett azzal a véleménnyel, miszerint „sikertörténet a spanyolországi román közösség beilleszkedése”, hozzátéve, hogy a Spanyol Királyság örömmel nyugtázza ennek a számottevő közösségnek a jelenlétét az ország területén. 
 
Iohannis elnök a Spanyolország és Románia közti gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazta, megemlítve, hogy 2017 első félévében 7%-kal nőtt a két ország közti kereskedelmi forgalom a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. 

Hirdetés