A katalánok nemcsak a függetlenségtől, de az autonómiától is elbúcsúzhatnak

Madrid ultimátumot adott Barcelonának, egy napjuk van a válaszadásra.
Hirdetés

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök 24 órás ultimátumot adott Carles Puigdemont katalán elnöknek, hogy nyilatkozzon: kikiáltotta-e a katalán függetlenséget vagy sem. Ha nem válaszol, vagy ha igennel válaszol, a spanyol alkotmány 155. pontjának alkalmazásával Katalónia időlegesen elveszíti autonómiáját, és közvetlenül a madridi központi kormány veszi át a tartomány irányítását. Az ultimátum csütörtök reggel tíz órakor jár le.

Ismeretes, hogy a spanyol kormányfő korábban arra kérte a katalán vezetőt, hogy tegye világossá, kikiáltotta-e Katalónia függetlenségét vagy sem. Rajoy értetlensége annak köszönhető, hogy Puigdemont ugyan kijelentette, hogy Katalónia a népszavazás alapján elnyerte a jogot a függetlenségre, és aláírta a függetlenségi nyilatkozatot, de azt rögtön fel is függesztette a párbeszéd érdekében.

A volt néppárti spanyol kormányfő, José Maria Aznar azzal kritizálja utódját, Rajoyt, hogy passzív és nem kezeli kemény kézzel a válságot. Rajoy arra figyelmeztette Puigdemontot, hogy józan ésszel és megfontoltan cselekedjen.

Hirdetés