Lengyelország nem vizsgálná felül az EU-Ukrajna társulási szerződést

Amit Magyarország szeretne a durván kisebbségellenes ukrán oktatási törvény miatt.
Hirdetés

Lengyelország nem látja indokoltnak az új ukrán oktatási törvény miatt felülvizsgálni Ukrajna európai uniós társulási megállapodását – közölte hétfőn a varsói külügyminisztérium a TASZSZ orosz hírügynökséggel, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatára reagálva.

Szijjártó Péter Luxembourgban, az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácskozását követően kijelentette: a kisebbségi jogok nagyon durva megsértése folyik Ukrajnában, Kijev az új oktatási törvénnyel megsérti az Európai Unióval kötött társulási megállapodását is. Szijjártó Péter azt is mondta, kezdeményezni fogja az Ukrajnával kötött társulási szerződés felülvizsgálatát.

„Lengyelország nem látja lehetségesnek a társulási megállapodás vagy az Ukrajnával létesített elmélyített szabadkereskedelmi övezet felülvizsgálását. A lengyel fél az oktatási törvény körül kialakult vitás helyzet tárgyalásos rendezését fogja sürgetni magyarországi és ukrajnai partnereinél, a nemzetközi és a kétoldalú egyezményekből eredő kisebbségi jogok figyelembe vételével” – olvasható az orosz állami hírügynökség érdeklődésére adott lengyel válaszban.

Mindemellett a varsói külügyi tárca emlékeztetett arra, hogy a lengyel nyelvű oktatás helyzete Ukrajnában eltér a magyarétól, ugyanakkor pedig hangsúlyozta: az illetékes lengyel hatóságok szorosan figyelemmel kísérik az említett oktatási törvény hatását a lengyel oktatásra és kapcsolatban állnak ukrán kollégáikkal.

Hirdetés

A tárca szerint Lengyelország kiemelt figyelmet fordít a lengyel nyelvű oktatás helyzetére nemcsak Ukrajnában, de minden más olyan országban, ahol lengyel kisebbség él.

A szeptember végén hatályba lépett ukrán törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük Magyarország és Lengyelország tiltakozását is váltotta ki. A jogszabály ezen, 2020 szeptemberétől életbe lépő része kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.
 

Hirdetés