Kvázi üres teremben esküdtek az új miniszterek

A kormánynak csak két tagja vett részt a rövid és száraz ceremónnián. Tăriceanu tüntetett a távolmaradásával.
Hirdetés
Klaus Iohannis államfő jelenlétében letette kedden a hivatali esküt a Mihai Tudose vezette kabinet új regionális fejlesztési minisztere, Paul Stănescu, Felix Stroe szállításügyi miniszter és Marius Nica európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter.
 
A Cotroceni-palotában tartott ceremónián a kormánynak mindössze csak két tagja vett részt: Mihai Tudose kormányfő és Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes. Rajtuk kívül Claudiu Manda és Gabriel Vlase képviselők, valamint Cosmin Marinescu elnöki tanácsadó képezte az ünneplő tömeget. De se Liviu Dragnea, se Călin Popescu Tăriceanu nem jelent meg.
 
Klaus Iohannis elnök kedden írta alá a három új miniszter kinevezéséről, illetve Sevil Shhaideh, Rovana Plumb és Răzvan Cuc visszahívásáról szóló rendeleteket, ezek délután jelentek meg a Hivatalos Közlönyben. 
 
Este a három új miniszter letette az esküt, majd bejelentették, hogy a ceremónia végetért. Iohannis szokásától eltérően nem mondott beszédet, csak kezet fogott a megjelentekkel, majd visszavonult.
 
A kormányzópártok elnökei, Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu nem jelentek meg se pártelnöki, se házelnöki minőségükben. Tăriceanu a távolmaradását korábban azzal az indoklással jelentette be, hogy ő így kíván tiltakozni azellen, hogy szerinte Iohannis nem akarja elismerni az ártatlanság vélelmének elvét, illetve csak szelektíven, politikai hovatartozástól függően.
 
Az államfő a korrupcióval meggyanúsított miniszterek lemondását sürgette múlt héten, amikor újságírók erről kérdezték a Ford gyárában. Akkor azt mondta, az ártatlanság vélelme az igazságszolgáltatásban kötelező elv, ha politikusra büntetőjogi gyanú vetül, akkor politikailag az a helyes, ha megválik a tisztségétől.
 

Hirdetés