Az RMDSZ a magyar büszkeség napján helyezné ki Puczi Béla emléktábláját

Mégpedig az eredetileg tervezett helyszínre, a Nyugati Pályaudvar falára Budapesten.
Hirdetés

Puczi Béla hős volt, aki a magyar emberek védelmére sietett, amikor 1990 márciusában erre nagy szükség volt. A cigányközösség és a magyar emberek hősétől egy emléktáblát megtagadni nagy hiba, vétek – jelentette ki Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnöke annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy a Magyar Államvasutak Zrt. nem engedélyezte a marosvásárhelyi Fekete Március cigány hőse emléktáblájának október 23-i kihelyezését a Nyugati Pályaudvar falára.

Köztudott, hogy Puczi Béla azoknak a hidegvölgyi cigányoknak volt az egyik vezéralakja, akik az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején „ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!” kiáltással a magyarok segítségére siettek. Áldozatvállalása és hőstette végül nem könnyített életén, csak nehezebbé tette azt – előbb elítélték és börtönbe zárták Romániában, majd szökését követően menekülttáborba került Magyarországon.

„Az RMDSZ jó elhatározásnak tartotta a Roma Sajtóközpont és az Ide Tartozunk Egyesület szándékát, amely Puczi Bélának maradandó emléket állított volna azon a helyen, amely életének utolsó éveiben menedéket biztosított számára. Be kell látnunk, magyar nemzetként nem voltunk elég erősek, és hibáztunk akkor, amikor hagytuk, hogy feledésbe merüljön Puczi Béla és társainak hőstette. Ha ezt jóvá nem is tehetjük, most mindennél fontosabb, hogy halhatatlanná tegyük őket, és kiálljunk a nekik kijáró emléktábla kihelyezése mellett”

– nyomatékosított Porcsalmi Bálint, aki arra is emlékeztetett, hogy szükség idején Puczi Béla és társai számára az RMDSZ biztosított ügyvédet, amely közbenjárt az elítéltek feltételes szabadlábra helyezésében is.

Hirdetés

Az ügyvezető elnök rámutatott: az RMDSZ csatlakozik a roma szervezetekhez, azt kéri a MÁV-tól, hogy módosítson legutóbbi döntésén, és engedélyezze az emléktábla kihelyezését a Nyugati Pályaudvar falára:

„Meggyőződésünk, ehhez nem kell megvárni a következő év Roma Büszkeség Napját. Tekintettel arra, hogy Puczi Béla nemcsak a cigány közösség hőse, hanem a magyar nemzeté is, a mi javaslatunk az, hogy az emléktáblát még az idei év magyar büszkeség napján, azaz október 23-án avassuk fel.”

Mint arról beszámoltunk, a MÁV elutasító döntését követően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla emléktábláját.

Hirdetés