A konzervatívok győztek az ausztriai választásokon

A második helyért a szociáldemokraták és a radikális jobboldaliak versengenek.
Hirdetés

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött az előrehozott ausztriai parlamenti választásokon vasárnap az ORF televízió és a SORA közvélemény-kutató intézet hivatalos előrejelzése szerint. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között szoros a verseny a második helyért.

Bár az első előrejelzések a radikális jobboldali Szabadságpárt második helyét valószínűsítették, friss részeredmények szerint mégis a szociáldemokraták végeztek a Néppárt mögött. Eszerint az SPÖ a szavazatok 27 százalékát szerezte meg, míg az FPÖ 25,9 százalékot kapott. A választást eszerint is az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte meg, 31,7 százalékkal.

A friss részeredmény a szavazatok 75,9 százalékának megszámlálásával alakult ki.

Az előrejelzések azt valószínűsítik, hogy az ország új vezetője, a néppárt elnöke, az eddigi külügyminiszter, a 31 esztendős Sebastian Kurz lesz, és Ausztriát az eddigi nagykoalíció helyett új kormányzati szövetség irányítja majd. Az elemzők többnyire az ÖVP és az FPÖ közötti koalícióalakításra számítanak.

A jelenlegi, 2013 szeptembere óta kormányzó, az SPÖ-ből és az ÖVP-ból álló nagykoalíció mindenekelőtt a menekültpolitikában fennálló nézeteltérések miatt bomlott fel, és ezt követően írták ki az előrehozott választásokat.

Hirdetés

Szintén új fejlemény, hogy a jelek szerint a Zöldek mégsem jutottak be a parlamentbe, mert nem érték el az ehhez szükséges 4 százalékos küszöböt. Az új parlament így minden bizonnyal ötpárti lesz.

A részvételi arány a nem hivatalos közlések szerint elérte a 80 százalékot. Az előzetes, nem hivatalos végeredmény késő estére várható.
 

Hirdetés