Kiderítené Temesvár polgármestere, honnan a sok rákos megbetegedés

Tanulmányt fog rendelni, hogy kiderüljön, mi veszélyezteti az életminőséget a városban és környékén.
Hirdetés

Köztudott, hogy nagyon sok a rákos megbetegedés Temesváron és környékén, ezért a városháza olyan tanulmány elkészítését finanszírozná, amely kiderítené ennek az okait – idézi az Agerpres hírügynökség Nicolae Robu polgármestert.

Robu szerint a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt a rákos, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kérdésében, ezért a városnak foglalkoznia kell ezek okaival, és szembe kell néznie a realitásokkal, mert ezek a vezető halálokok a térségben. Nem lehet a szegénységre fogni, mondta, mert az ország egyik leggazdagabb vidékének számítanak. A tervezett tanulmány az említett betegségek mellett valószínűleg a cukorbetegséggel is fog foglalkozni mint népegészségügyi kérdéssel.

A temesvári onkológusok szerint gyakrabban fordul elő a rák, de nőtt a betegség túlélőinek az aránya is. Míg a ’90-es években a megyében évente 1300 – 1400 új esetet regisztráltak, és öt-hatezer túlélőt, jelenleg évente 2700 új esetet jegyeznek, a túlélők száma pedig eléri a húszezret. Ez a modernebb gyógymódoknak köszönhető, illetve annak, hogy a betegséget gyakrabban sikerül diagnosztizálni korábbi, még gyógyítható fázisaiban – nyilatkozta a hírügynökségnek dr. Ștefan Curescu, a temesvári onkológia igazgatója. Az intézmény évi 1500 – 2000 beteget kezel sugárterápiával.

Hirdetés