Iohannisnak nem tetszik Románia együttműködése a V4-ekkel

És a PSD kormányzási képességeiben is kételkedik.
Hirdetés

Nem realista elképzelés jelenleg Románia és a V4-ek közeledése – szögezte le Klaus Iohannis.

Az államfő szerint noha Románia sok éve próbál közeledni a Visegrádi Együttműködéshez (amit Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia hozott létre – szerk. megj.), az utóbbi években a V4-ek bizonyos nézetei nagyon különböznek a Romániáétól.

„Arról ne is beszéljünk, hogy még a V4-en belül is gyakorlatilag két tábor van, amelyek közöt egyre több a nézetkülönbség az Európai Unió jövőjét illetően” – tette hozzá az államelnök.

Ez a közeledés, ahogyan azt bizonyos romániai politikusok magyarázzák, nem realista, azok a kijelentések pedig egyszerű populista szövegek – utalt Iohannis arra, hogy Teodor Meleşcanu külügyminiszter magyar kollégája, Szijjártó Péter meghívására szerdán Budapesten részt vett a V4-, a közép-európai és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek értekezletén.

Ezt megelőzően, a múlt héten Kolozsváron tartott magyar–román külügyminiszteri találkozón Szijjártó és Meleşcanu is hangsúlyozta a V4-ek és Románia együttműködésének fontosságát.

 

 

Beszólt a PSD-nek is az államfő

Ha a Tudose-kormány is megbukna, joggal merül fel a kérdés, hogy a PSD képes-e egyáltalán kormányozni vagy sem – mondta Klaus Iohannis. Egy év leforgása alatt ez lenne ugyanis a második alkalom, hogy a a PSD a saját kormányát buktatja meg.

Hirdetés

Az elnök úgy véli: Mihai Tudose miniszterelnök jóhiszemű és jó kormányzati csapattal akar dolgozni. „Ha ehhez kormányátalakítás szükséges, akkor legyen kormányátalakítás” – tette hozzá.

„Az a fontos, hogy a kormány tagjai feddhetetlenek legyenek. Nincs mit keresniük állami tisztségekben azoknak, akiknek meggyűlt a bajuk a törvénnyel. A politikában nem létezik az ártatlanság vélelme, csak az igazságszolgáltatásban. Egy politikusnak, aki kiáll az emberek elé, az számít, hogy feddhetetlen legyen, hogy ne gyanúsítsák semmivel”

– mondta Klaus Iohannis.

A kormány megígérte az államfőnek, hogy fejleszti a közlekedési infrastruktúrát

A közlekedési infrastruktúrának prioritást kell élveznie minden kormány részéről – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államfő a Ford craiovai üzemében.

Az államfő elmondta, az új Ford EcoSport modell bemutatója előtt találkozott a kormány képviselőivel, többek közt Mihai Tudose miniszterelnökkel, és tárgyaltak erről a témáról.

„Beszélgetéseink során érintettük ezeket a témákat is, és minden erre vonatkozó ígéretet megkaptam” – mondta Iohannis.

Hirdetés