A PSD székházában teljes a bizonytalanság
Miniválság
szabot
2017. október 12. csütörtök, 21:17
Négy órája ül a PSD a kormányátalakítás kérdésén, pedig állítólag négy miniszter is hajlandó lenne távozni.
FRISSÍTÉS: Már legalább hat órája zajlik az ülés, és semmit sem lehet biztosan tudni. Fél tizenegykor szünetet hirdettek a bizottsági szavazás előtt. A PSD területi vezetői állítólag semmiképp se akarnak belemenni a két meggyanúsított miniszterasszony lemondásába, akik egyébként felajánlották azt a PSD vezetésének ma esti ülésén. 
 
Együtt érkezett a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) csütörtök délutáni ülésére, eddigi legélesebb meccsükre Mihai Tudose kormányfő és Liviu Dragnea pártelnök. Arra a kérdésre, hogy milyen lesz a kormány az ülést követően, Dragnea azt felelte: 6,1%-os a gazdasági növekedés, és ennél nagyobb lesz. 
 
Mihai Tudosét arról kérdezték az újságírók, hogy szándékozik-e lemondani tisztségéről. A miniszterelnök azt felelte: „Akármikor lemondok, ha a párt kéri ezt tőlem”. Egyetlen miniszter sem adta be előtte a lemondását, négyen jelezték szóban, hogy készek lemondani: Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes, Răzvan Cuc szállításügyi miniszter, Rovana Plumb uniós alapokért és Ilan Laufer üzleti szféráért és kereskedelemért felelős miniszter.
 
Tudose hétfőn este közölte, hogy kormányátalakításra készül, amelynek során elsősorban azokat a minisztereket akarja lecserélni, akik ellen bűnvádi eljárást kezdeményeztek, márpedig a Belina-ügyben, amelyben a korrupcióellenes ügyészség azt vizsgálja, hogyan került állami kézből a Teleorman megyei közgyűlés kezelésébe egy horgászparadicsom,  Sevil Shhaideh területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszter ellen is vizsgálódnak az ügyészek.
 

Mindketten Liviu Dragnea pártelnökhöz közelállóknak számítanak a pártban. Tudose szerdán egyeztetett Liviu Dragneával, ezt követően közölte, hogy a két miniszter nem nyújtotta be a lemondását.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23520
Erről biztosította Jean Claude Juncker EB-elnök az aktuális kormányfőnket, Viorica Dăncilát.
Ez már az 575. születésnapja Mátyás királynak, és jövőre is lesz, de van, amit csak most lehet kiélvezni.
Enescu muzsikája helyett ma reneszánsz sláger szól a városháza tornyából.
Magyarországnak megvan az aranyérme a téli olimpiai játékokon! Nekünk meg vannak szép hegyeink!
Nem megalapozott az igazságügyi miniszter kérése.
A párt szerint minden bizonnyal pszichológiai zavarokban szenvedő PSD-ellenes tüntetők voltak.
Románia elköveti a hibát, hogy folyton Erdélyhez kapcsolja a román nemzet kialakulását. Ennek nincs alapja, mondja Lucian Boia történész.
Mivel a felvetések nagy része bekerült az Európa Tanács jelentésébe.
Nem könnyű kirúgni egy főügyészt, de nem is lehetetlen. A háttérben politikai machinációk sora indulhat be.
Pár száz ember háborodott fel annyira, hogy utcára vonuljon amiatt, hogy a PSD-kormány le akarja váltani a DNA főügyészét.
Botrányos hangulatban telt sajtóértekezletén Tudorel Toader a főügyész kirúgása mellett érvelt.
Többek közt ezt is megtudhattuk Boros Zoltántól, akinek szakmai és életpályáját egy jó hangulatú kolozsvári esten követhettük végig.
És azóta is magasról tesz rá. Sőt, remek politikai és választási tőkét farag a magyarok elleni uszításból. Hans Hedrich írása.
De nem dorbézolni, hanem megtekinteni a több évig tartó, nagyszabású restaurációs munkálatokat, amelyeken többek között a püspök kalauzolt végig. Rekordméretű hordót azért láttunk.