Egyelőre csak Tudose mondana le

Négy órája ül a PSD a kormányátalakítás kérdésén, pedig állítólag négy miniszter is hajlandó lenne távozni.
Hirdetés
FRISSÍTÉS: Már legalább hat órája zajlik az ülés, és semmit sem lehet biztosan tudni. Fél tizenegykor szünetet hirdettek a bizottsági szavazás előtt. A PSD területi vezetői állítólag semmiképp se akarnak belemenni a két meggyanúsított miniszterasszony lemondásába, akik egyébként felajánlották azt a PSD vezetésének ma esti ülésén. 
 
Együtt érkezett a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) csütörtök délutáni ülésére, eddigi legélesebb meccsükre Mihai Tudose kormányfő és Liviu Dragnea pártelnök. Arra a kérdésre, hogy milyen lesz a kormány az ülést követően, Dragnea azt felelte: 6,1%-os a gazdasági növekedés, és ennél nagyobb lesz. 
 
Mihai Tudosét arról kérdezték az újságírók, hogy szándékozik-e lemondani tisztségéről. A miniszterelnök azt felelte: „Akármikor lemondok, ha a párt kéri ezt tőlem”. Egyetlen miniszter sem adta be előtte a lemondását, négyen jelezték szóban, hogy készek lemondani: Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes, Răzvan Cuc szállításügyi miniszter, Rovana Plumb uniós alapokért és Ilan Laufer üzleti szféráért és kereskedelemért felelős miniszter.
 
Tudose hétfőn este közölte, hogy kormányátalakításra készül, amelynek során elsősorban azokat a minisztereket akarja lecserélni, akik ellen bűnvádi eljárást kezdeményeztek, márpedig a Belina-ügyben, amelyben a korrupcióellenes ügyészség azt vizsgálja, hogyan került állami kézből a Teleorman megyei közgyűlés kezelésébe egy horgászparadicsom,  Sevil Shhaideh területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszter ellen is vizsgálódnak az ügyészek.
 

Mindketten Liviu Dragnea pártelnökhöz közelállóknak számítanak a pártban. Tudose szerdán egyeztetett Liviu Dragneával, ezt követően közölte, hogy a két miniszter nem nyújtotta be a lemondását.

Hirdetés