60 ezer lejes bírság a pataréti tűz miatt

A környezetőrség elrendelte a szeméttelep bekerítését is.
Hirdetés
Hatvanezer lejes bírságot szabott a Kolozs megyei környezetvédelmi őrség a pataréti szeméttelepen múlt héten kiütött tűz miatt. 
 
Az intézmény vezetője, Ioan Borş szerdán arról tájékoztatott, hogy a katasztrófavédelem szakembereivel közösen kivizsgálásba kezdtek az október 4-i tűzvész kapcsán, amely a kolozsvári közterület-fenntartó hatóság által igazgatott pataréti szeméttárolónál ütött ki. A helyszínen végzett ellenőrzések arra világítottak rá, hogy
figyelmen kívül hagyták a környezetvédelmi jóváhagyásban feltüntetett előírásokat. 
A levegő összetételének elemzésekor kiderült, hogy az a megengedettnél több ammóniumot, nitrogén-dioxidot és kén-dioxidot tartalmaz, ezért a környezetvédelmi őrség 60 000 lejes bírságot szabott ki a működtetőre – olvasható a közleményben. 
 
A helyzet jobbítása érdekében ugyanakkor elrendelték, hogy a pataréti szeméttelepet be kell keríteni, a hulladékból folyó csurgalékot meg kell szüntetni, a tárolón kívüli szemétlerakatokat fel kell számolni, illetve be kell tiltani. 
 
A tűz pontos okát még nem sikerült megálalpítani, a katasztrófavédelem továbbra is vizsgálódik az ügyben. 
 
Október 4-én éjszaka tűz ütött ki a pataréti szeméttelepen, a város közelében. A tűzoltók 23 órán keresztül küzdöttek a lángokkal, amíg sikerült eloltani a tüzet. 

Hirdetés