Kezdődik a visszaszámlálás, Madrid óva inti Katalóniát

Ma este eldől, a katalán elnök kikiáltja-e a függetlenséget.
Hirdetés

Felszólította a spanyol kormány kedden a parlamenti bejelentésre készülő katalán tartományi vezetőt, Carles Puigdemont elnököt, hogy ne tegyen olyan lépést, amely visszafordíthatatlan következményekkel jár.

Ínigo Méndez de Vigo kormányszóvivő sajtótájékoztatóján kijelentette: a spanyol kormány azt kéri a katalán vezetőtől, hogy „ne lépjen olyan ösvényre, amelyről nincs visszaút”, ne tegyen egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot, és kezdeményezéseivel térjen vissza a törvényes keretek közé.

Óva intette Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Carles Puigdemont katalán elnököt Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánításától, mondván, hogy a lépés lehetetlenné tenné a párbeszédet a szembenálló felek között. A tanács elnöke a Régiók Bizottságának brüsszeli ülésén hangsúlyozta: „egy konfliktus következményei kétségtelenül rosszak lennének Katalónia, Spanyolország és egész Európa számára”.

Puigdemont a katalán törvényhozás kedd esti ülésén szólal fel, hogy „értékelje az aktuális politikai helyzetet”, és az ülésen napirendre kerülhet Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is.

Országszerte feszült figyelemmel várják, hogy mi hangzik majd el a beszédben, mert az sorsfordító lehet Katalónia és Spanyolország számára is.

Katalán kormányzati körökből úgy tudni: a katalán elnök hétfőn késő éjszakáig egyeztetett, például Artur Mas előző katalán elnökkel, aki a keddi parlamenti ülés meghívott vendége is. A katalán kormány délelőtt pedig rendkívüli ülést tartott Barcelonában.

A tanácskozást követően Jordi Turull katalán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott, amelynek elején kijelentette: nem válaszol a délutáni parlamenti ülésre vonatkozó kérdésekre.

Hirdetés

A spanyol sajtó arra következtet, hogy egészen az utolsó pillanatig formálódik, mi hangzik majd el késő délután.

Az ANTENA3 országos spanyol televíziós csatorna szakértők megkérdezésével négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel:

  • az első szerint, amely a legradikálisabb, a katalán elnök bejelenti Katalónia azonnali egyoldalú elszakadását Spanyolországtól.
  • a második lehetséges verzió, hogy az elnök bejelenti a függetlenséget, de nem azonnal, hanem azt rövid időre elhalasztva, hogy megszerezze a most hiányzó nemzetközi támogatást. Erre példaként Szlovéniát említették.
  • a harmadik, egyben legvalószínűbbnek vélt változatban a katalán elnök szimbolikus nyilatkozatot tenne, amelyben kifejteni: a katalánok a referendummal elnyerték a jogot egy önálló katalán állam létrehozásához, de annak kinyilvánítására haladékot javasol a megfelelő felkészülésig.
  • a negyedik lehetségesnek nevezett forgatókönyv szerint az elnök előrehozott választásokat jelenthet be Katalóniában, azonban ennek esélyét tarják a legkisebbnek.
A katalán törvényhozás ülésének idejére a függetlenséget támogató civil szervezetek, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural nagyszabású tüntetést hirdetettek a barcelonai parlament épülete elé, hangsúlyozva annak békés jellegét. Egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom, a Recortes Cero pedig szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda.
A katalán parlament épülete egy parkban található, amelynek bejáratát kora reggel a hatóságok biztonsági okokból lezárták, hogy a tüntetőket távol tartsák az épülettől.

 

Hirdetés