Hargita megye jobban teljesít: rekordmennyiségű burgonya termett

De az alacsony felvásárlási árak nagyon nagy problémát jelentenek.
Hirdetés

Rekord burgonyatermés volt idén Hargita megyében. A termelők az elmúlt 27 év legjobb termését gyűjthették be, átlagosan 26,3 tonna burgonyát hektáronként, azonban nagyon alacsony a felvásárlási ár, mondta az Agerpres hírügynökségnek Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Török szerint 1990 óta nem volt ilyen jó termés a megyében, néhány térségben 35 tonna krumplit is begyűjtöttek hektáronként a gazdák.

Kissé gyengébb volt a termés Gyergyószentmiklós térségében, ugyanis a krumpli utolsó növekedési fázisában szárazság volt.
Török Jenő elmondta, hogy nagyon elégedett az elért mennyiséggel és a burgonya minőségével, azonban nem lehet elégedett az alacsony árakkal, ugyanis kilónként 40 és 50 banit kapnak a termelők.

A szakember szerint az árak csökkenése egyrészt a jó termésnek és az alacsony fogyasztásnak, másrészt a főként Lengyelországból importált olcsó krumplinak köszönhető.

Hirdetés

Török szerint még van esély, hogy egy keveset emelkedjen a krumpli ára, a termelők szerint ha ezen a szinten marad vagy csökken, az „katasztrófa” lehet.

Hargita megyében főként burgonyatermesztéssel foglalkoznak a mezőgazdászok. A megyében összesen 8.250 hektáron termesztenek krumplit.

Hirdetés