A PNL elkezdett ellenzékként viselkedni

Leváltaná Dragneát a házelnöki tisztségéből, és bizalmi szavazáson buktatná a kormányfőt, ha az nem rúgja ki a problémás minisztereket.
Hirdetés
A Nemzeti Liberális Párt bizalmatlansági indítványt kezdeményez, amennyiben a miniszterelnök nem meneszti a kormányból a „problémás” minisztereket – nyilatkozta kedden Ludovic Orban pártelnök. 
 
„Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy ne vitézkedjen a televízióban, ne szavazzon a Szociáldemokrata Párt vezetőségi testületeiben a problémás miniszterek tisztségben tartása mellett (…), hanem sürgősen kezdeményezze, hogy ezek tűnjenek el e vészkijáraton, akár bűnügyi, akár plagizálási, akár más jellegű gondjaik vannak, mert ehhez minden alkotmányos eszköze meg van, és nem kell a Dragnea beleegyezését kérnie. Ellenkező esetben megfontoljuk, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményezzünk” – mondta Orban a parlamentben a PNL végrehajtó bizottságának ülése után. 
 
Orban hozzátette, hogy a PNL ésszerű, 7-10 napos határidőt hagy a miniszterelnöknek, hogy megszabaduljon a „problémás” miniszterektől. Rovana Plumb európai alapokért felelős minisztert hozta fel példának, akiben szerinte senki sem fog megbízni, miután bűnügyi eljárás indult ellene.
 

„Láttam, hogy az RMDSZ-esek is megharagudtak Dragneára,

mert átverte őket. (…) Természetesen mindenkit megkeresünk, ha elkezdjük gyűjteni az indítványhoz szükséges aláírásokat” – mondta Orban. A bizalmatlansági indítványra úgy tűnik, nem lesz szükség, a PSD vezérkara ugyanis mai ülésén meggyőzte Liviu Dragneát a kormányátalakítás fölöttébb szükséges voltáról.
 
Nagy valószínűséggel a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói is támogatnának egy, a Mihai Tudose vezette kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt – nyilatkozta kedden Dan Barna USR-s képviselő. 
 
A képviselő szerint amíg a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője nem rendezi saját bűnvádi problémáit, Romániára az instabilitás lesz jellemző. Hozzátette, támogatni fogják a képviselőház szabályzatának módosítását is, hogy leválthassák a házelnököt.
 

A PNL Dragneától is megszabadulna

úgy, hogy kezdeményezik a képviselőház szabályzatának módosítását oly módon, hogy a házelnök leváltását a képviselők egyharmada vagy több frakció is indítványozhassa – jelentette be kedden Ludovic Orban. 
 
„Jelenleg – az Alkotmánybíróság bizonyos döntéseinek rossz értelmezése miatt – a házelnököt csak azon frakció vezetőjének javaslatára lehet lecserélni, amely felterjesztette őt a házelnöki tisztség betöltésére. Úgy szeretnénk módosítani a házszabályt, hogy akár a képviselők egyharmada, akár több frakció kezdeményezhesse Dragnea házelnök leváltását” – mondta Orban, hozzátéve, hogy a szociáldemokrata politikus „népszerűségi indexét tekintve” nem lehet tudni, hány szociáldemokrata képviselő szavazna ellene egy titkos voksolás során. 
 
A PNL vezetője szerint a szociáldemokraták szeretnék átvenni az igazságügy irányítását, a közpénzeket pedig maguk között osztanák el. 
 

„Ég az ország, miközben a PSD-sek maffiamódszerekkel intézik el egymást. 

Miközben nő az üzemanyag, a villanyáram és a gáz ára, emelkedik a ROBOR-index, megszállás alatt van a vállalkozói szféra a kormány által kezdeményezett aberrációk miatt, miközben a magánnyugdíjak sorsa nem ismert, és Románia mérlege egyre instabilabb, mit tesz a PSD? Verekednek egymás között a hatalomért. Tettei által bebizonyította a kormánypárt, hogy nem érdekli az emberek sorsa, eszük ágában sincs betartani a kampányban tett ígéreteiket, és csak azt akarják elérni, hogy átvegyék az igazságügy fölötti irányítást, és maguk között osztanák el a közpénzeket” – mondta Ludovic Orban. 

Hirdetés