A katalánok felfüggesztik a függetlenséget

Pontosabban a függetlenségi népszavazás eredményének gyakorlatba ültetését. Maradnak Spanyolországban. Egyelőre.
Hirdetés

A katalán függetlenségi népszavazás túl sok feszültséget keltett, ezért Katalónia most nem kiáltja ki a függetlenséget, hanem párbeszédre készül Spanyolországgal – jelentette be Carles Puigdemont elnök a katalán parlament kedd esti ülésén.

A parlamenti ülés egy órával később kezdődött a tervezettnél, állítólag uniós közvetítők léptek közbe az utolsó percekben, megerősítetlen sajtóinformációk szerint maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tárgyalt Puigdemont tartományi elnökkel. Ezt később Juncker sajtószóvivője cáfolta.

Puigdemont mintegy félórás beszédében méltatta a népszavazást, azok bátorságát, akik részt vettek rajta, elítélte a spanyol rendfenntartók erőszakos fellépését a szavazók ellen, majd hosszas történelemleckét tartott Katalónia függetlenségi törekvéseiről. Elmondta, 18 alkalommal szerettek volna legális népszavazást tartani a tartomány jövőjéről, de Madrid egyszer sem hallgatta meg őket.

Szeretné ugyanakkor megőrizni Katalónia stabilitását, arra kérte a vállalatokat, ne vonuljanak ki a tartományból, a spanyol közvéleményt pedig arra, hogy próbálja megérteni a katalánok önrendelkezési vágyait, mert nem őrültek, nem bűnözők, nem puccsisták, racionális érvek szólnak a függetlenség mellett, amelyeket a spanyol kormánynak is meg kell hallgatnia.

 

 

Beszédének végén ismét hangsúlyozta az október elsejei népszavazáson született eredményt, a függetlenségpárti szavazatok elsöprő többségét, amely mandátumot adott neki Katalónia mint független köztársaság kikiáltására, ezért ő a függetlenségi politikát fogja továbbra is folytatni, mondta Carles Puigdemont, de a függetlenség kikiáltásának következményeit pár hétre felfüggesztik, hogy teret adjanak a politikai párbeszédnek Madriddal.

Hirdetés

Úgy értékelte, megérné nemzetközi közvetítést kérni a spanyol-katalán válság feszültségmentesítéséért, és meggyőződését fejezte ki, hogy a tartomány és Spanyolország konfliktusa tárgyalásos úton rendezhető.

A katalán tartományi elnök parlamenti beszédét ezrek követték a tartományi törvényhozás épülete előtti parkban kivetítőkön.

 

 

Délután Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta, lehetetlenné tenné a párbeszédet, ha egyoldalúan kinyilvánítanák Katalónia függetlenségét, ezért óva intette az elnököt ettől. 

Hirdetés