Hatalmas pofonokkal rajtolt a 17. Filmtettfeszt

Ijedelemre azonban semmi ok. Nem a nézőtéren csattantak. A vásznon.
Hirdetés

Zsúfolásig megtelt a kolozsvári Győzelem mozi nézőtere szerdán délután, a 17. Filmtettfeszt lazán ünnepélyes megnyitóján. Az események szépen pörögtek, akár egy film. A mustra az idei fesztiválszpottal indult, amelyet régi ismerős, Bertóti Attila készített, ezúttal a bemutatandó filmek figuráit, no meg az ikonikus sárga csikót futtatva körbe.

Utána következett a megnyitó komolyabb része. A főszervezők, Buzogány Klára (a Filmtett főszerkesztője) és Zágoni Bálint (a Filmtett Egyesület menedzsere) köszöntötték a nagyérdeműt, kicsit csigázták a nézői képzeletet a várható mozgóképes nyalánkságokkal, továbbá felhívták a figyelmet arra, hogy az idei Filmgalopp versenyre benevezett filmekre bárki néző szavazhat, és a legtöbb szavazatot begyűjtő film szép közönségdíjat kap.

Akik idén is mindent megtettek a Filmtettfesztért: Buzogány Klára és Zágoni Bálint

A következő színpadra lépő Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere volt, aki egyrészt a fesztivált támogató egyik intézmény képviselőjeként, másrészt kolozsvári polgárként igen örült a fesztiválnak, és többek között kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a feszt ideje alatt (október 4.–7.) megtelik a hely „jókedvvel és szakértőkkel”. Mellesleg, teljes mértékben igaza van: a fesztivál 17 esztendeje alatt a jókedv mindig garantált volt, és természetesen szép számmal érkeztek, érkeznek filmesek a mustrára.

Ezt követően Tibád Zoltán, a fesztivált szintén nagyvonalúan támogató BGA Zrt. képviselője olvasta fel beszédét. Röviden és velősen. Így kell ezt csinálni.

Aki nélkül hiába csinál bárki filmet: a közönség

Hirdetés

Ekkor kihunytak a fények és szinte azonnal felhangzottak a cikk címében említett hatalmas pofonok. Kostyál Márk első nagyjátékfilmjét, a Kojot című opuszt borzonghatta-drámázhatta-nevethette végig a közönség. Kicsit magyar, kicsit hollywoodi, kicsit eastern, kicsit reklámfilmes, kicsit Bogdan Mirică Kutyák (Câini) című dolgozatára emlékeztető film ez a Kojot. Időnként nemigen tudja a néző, hogy most akkor ez vicc vagy éppen tragédia, de talán ez is hozzátartozik az elsőfilmes kalandozások bájához.

Annak pedig külön lehetett örülni, hogy olyan erdélyi vagy innen elszármazott arcok tűnnek fel a vásznon, mint Mátray László, Salat Lehel és az ugyancsak markáns jelenlétet biztosító Orbán Levente.

És akik nélkül hiába ül a közönség a nézőtéren (jobbról balra): Salat Lehel, Kostyál Márk, Bocsárszky Attila és a moderátor, Papp Attila Zsolt 

A vetítést követően bárki hallgathatta, kérdezhette Kostyál Márk rendezőt, illetve Bocsárszky Attila és Salat Lehel színészeket. Mindent összevetve, pörgősen, hiba nélkül indult a 17. Filmtettfeszt. Itt van a program, lehet mazsolázni. Lesz itt még mozgó szépség, vidámság, izgalom csőstül.

Hirdetés