Egyre több bíró és ügyész fordul szembe a kormány tervével

A nyílt levelet, melyben az igazságszolgáltatás „visszafejlesztése” ellen tilatkoznak, immár 1700-an írták alá.
Hirdetés

Nyílt levélben fordult Mihai Tudose kormányfőhöz és Tudorel Toader igazságügyi miniszterhez 1700 romániai bíró és ügyész, akik azt kérik: álljanak el az igazságügyi reformtervtől. A Romániai Bírák Fóruma nevében megfogalmazott levélben úgy vélik, a reformok visszatérést jelentenek az 1989 előtti állapotokhoz azzal, hogy növelnék a politikai befolyást az igazságszolgáltatásra nézve és kiszélesítenék a szakminiszter hatáskörét. Mindez semmibe veszi az Európai Bizottság ellenőrzési és együttműködési mechanizmusa (MCV) által közzétett jelentéseket.

A levélírók azt is nehezményezik, hogy a törvénycsomag életbe lépése kihatással lesz a bírók szakmai tevékenységére, és egyensúlyi zavart teremt az igazságügyi rendszerben, amivel szemben az Európai Bizottság már számtalanszor állást foglalt.

A levél kedd reggeli közzétételekor még „csak” ezer aláíró látta el kézjegyével a dokumentumot, ez a szám délutánra elérte az 1700-at. Az aláírók követelik, hogy a kormány vonja vissza a tervezetet, és kezdeményezzen párbeszédet Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM) és a szakmai szervezetekkel a témában.  

Az aláírók listája itt található.

Hirdetés