Nem támogatja az igazságügyi módosításokat az igazságszolgáltatási tanács

Ráadásul az amerikai nagykövet is bírálta a Tudorel Toader igazságügy-miniszter által kidolgozott csomagot.
Hirdetés

Ellenzi a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét ellenőrző Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) azokat a módosításokat, amelyeket Tudorel Toader igazságügy-miniszter dolgozott ki az igazságügy működését szabályozó törvényekhez. A CSM csütörtökön ülésezett, és negatívan véleményezte a módosító javaslatokat.

A módosítások ellen emelt szót csütörtökön Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is, aki szerint Washington aggodalommal tekint a tervezett változtatásokra, fennáll ugyanis a veszélye, hogy azok nyomán Románia visszafordul a korrupcióellenes harc útján, és kárba vesznek az eddigi eredmények.

A korrupcióellenes harcról beszélt Klaus Johannis államfő is, aki szerint Románia továbbra is egy stabil ország, egyre inkább megerősödő demokráciával, ahol határozottan harcolnak a korrupció ellen, annak ellenére, hogy „egyes politikusok még nem békéltek meg ezzel a gondolattal.”

A tervezet értelmében ezután a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi szakosztálya nevezné ki a legfőbb ügyészt és annak helyetteseit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezetőjét és annak helyetteseit, illetve a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) vezetőjét és helyetteseit. A kinevezés az igazságügyi miniszter és nem az államfő javaslata alapján történne, ahogyan az eddig volt.

A legfőbb ügyészségen a DNA és a DIICOT mellett létrehoznának egy harmadik ügyosztályt is, amely az ügyészek és bírók ellen indított büntetőeljárásokat folytatná le.
 

Hirdetés