Az oroszok is beszálltak az ukrán tanügyi törvény ekézésébe

Etnocídiummal vádolják Kijevet.
Hirdetés

Az ukrajnai oroszok elleni „etnocídiummal” – etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztításával – vádolta meg Kijevet az ukrán oktatási törvény miatt szerdán elfogadott nyilatkozatában az orosz Állami Duma.

Az orosz parlament alsóházának plenáris ülésén megszavazott dokumentum elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna megsértse a területén élő „tősgyökeres népek és nemzeti kisebbségek” anyanyelvi oktatáshoz fűződő alapvető jogát.

„Az oktatási törvény az orosz nép elleni etnocídium cselekedetévé válik Ukrajnában”

– hangzott a nyilatkozat.

A dokumentum rámutatott, hogy az oktatási törvénnyel Kijev „durván megsérti” az 1997-es kétoldalú barátsági szerződésben és a nemzetközi megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Ezzel a kitétellel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak válaszolva rámutatott: jogilag magalapozott, hogy a duma képviselői a húsz éve aláírt orosz–ukrán barátsági szerződésre hivatkoztak, mert az a hatályát tekintve még érvényben van, nem mondták fel.

„Az etnikai csoportok képviselőivel szembeni ellenséges türelmetlenség, sajnos, a jelenlegi ukrán hatalom megkülönböztető vonása, ami ismét megerősítést nyert Ukrajna Verhovna Radájának (parlamentjének) és Ukrajna elnökének döntésében” – írták a dokumentumban az orosz képviselők.

Hirdetés

A nyilatkozat az összes parlamenti erő összefogására szólított fel Ukrajna „tősgyökeres népeinek és nemzeti kisebbségeinek” a kényszerasszimilációval és a diszkrimináció megnyilvánulásaival szembeni védelmében.

„Az Állami Duma képviselői szolidaritásukat fejezik Bulgária, Magyarország, Görögország, Moldova, Lengyelország és Románia kormányának tiltakozó álláspontjával

az Ukrajna Verhovna Radája által elfogadott oktatási törvénnyel kapcsolatban, és arra szólítják fel a többi olyan ország parlamentjét, amelynek hivatalos nyelvét Ukrajna regionális vagy nemzeti kisebbségi nyelvként ismerte el, hogy tegyenek lépéseket az oktatási törvény elítélése érdekében” – áll a dokumentumban.

Az orosz parlament alsóháza egyúttal a nemzetközi szervezeteket és az európai országok törvényhozásait is arra szólította fel, hogy ítéljék el a „türelmetlenség nacionalista politikáját”, és tegyenek közös lépéseket a megsértett jogok helyreállítása és a „tősgyökeres népekhez” tartozó állampolgárok diszkriminációtól való megvédése érdekében Ukrajnában.

Az ukrán elnök hétfőn írta alá az új oktatási törvényt, amelyet szeptember 5-én fogadott el a kijevi parlament, és amely a kisebbségi nyelveken folyó oktatás visszaszorítása miatt komoly tiltakozásokat váltott ki külföldön és belföldön, ahol elsősorban az ellenzék és a kisebbségek tiltakoztak.

Hirdetés